O delegaţie a comunei prahovene Dumbrava va participa, la Alba Iulia, la cea mai mare sărbătoare naţională din ultima sută de ani

V. Stoica

Apropierea celei mai mari sărbători a Statului Român din ultima sută de ani – Centenarul Marii Uniri – face inimile românilor de pe ambele maluri ale Prutului să bată împreună. Reprezentanți ai comunei prahovene Dumbrava, conduși de primarul Marian Apostol, vor participa, împreună cu delegații din satul Ghidighici – Chișinău (primar Isac Serafim, localitate înfrățită cu Dumbrava) și din Slobozia Mare – Raionul Cahul (primar Valentina Carastan) și ai comunei Florești – Cluj (primar Horia Șulea), la evenimentul care va marca, sâmbătă, la Alba Iulia, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Astfel, în ziua premergătoare Zilei Naționale a României, la Florești-Cluj, delegațiile din Republica Moldova, din comuna prahoveană Dumbrava și gazdele din județul Cluj vor participa la activitățile dedicate Centenarului, urmând ca, pe 1 Decembrie, “uniți în cuget și-n simțiri”, să ajungă împreună în Cetatea-simbol a Marii Uniri, la Alba Iulia.
Din Dumbrava, alături de primarul Marian Apostol, la evenimentele de la finalul acestei săptămâni vor participa trei preoți din parohiile localității prahovene, consilieri locali, reprezentanți ai unităților de învățământ și locuitori ai comunei, dar și Ansamblul artistic Dumbrăvița.
Până la plecarea spre Alba Iulia, mâine, la Dumbrava, în cadrul unor ceremonii dedicate Marii Uniri, vor fi acordate patru titluri de Cetățean de onoare al comunei. Prin Hotărârea Consiliului Local Dumbrava nr. 49/7 noiembrie 2018, s-a aprobat acordarea titlului de Cetățean de onoare post-mortem fostului primar al localității, Nicolae Bunea,
care a condus administrația locală în perioada 2000-2016, altor doi foști edili ai comunei – Gheorghe Spirescu (1992-1996) și Nistor Jitaru (1996-2000), precum și fostului preot paroh Traian Malama, din satul Ciupelnița.
Până acum, la Dumbrava fuseseră decernate două diplome de Cetățean de onoare – preotului paroh Nicolae Ionescu și fostului doctor – de trup și de suflete – al comunei, Constantin Pârâianu, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din județul Prahova, stimat de pacienții din Dumbrava pentru dăruirea cu care și-a făcut datoria până în ultima sa zi.