F. T.

Nu știm de ce ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, nu promovează o inițiativă legislativă prin care hoții prinși la furat lemne, pe lângă amenda de rigoare, să fie obligați să planteze nu același număr de arbori tăiați, ci dublu sau, de ce nu ?, triplu.
Mai ales în contextul în care pădurarii sunt bătuți și băgați în spital (vezi cazul de la Vaslui) sau amenințați să plece din pădure câtă vreme contravenienții și infractorii își fac mendrele chiar ca-n codru. Să exemplificăm; la sfârșitul săptămânii trecute, agenți din cadrul Poliţiei Comunale Filipeştii de Pădure au tras pe dreapta, în localitatea Dițești, o autoutilitară condusă de un bărbat din satul Mărginenii de Jos. În urma percheziției efectuate în mașină, au găsit material lemnos, de diverse esențe, pentru care șoferul nu deținea documente de proveniență. A fost sancționat contravențional cu o amendă de 5.000 de lei, iar materialul lemnos a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Câmpina.
Tot la același sfârșit de săptămână, polițiștii din Băltești au prins pe drumul comunal ”Geroasa”, din Șoimari, doi prahoveni care încărcau într-o semiremorcă și într-un atelaj hipo material lemnos depozitat pe acostamentul drumului comunal. Unul dintre bărbați a declarat că materialul lemnos îi aparține și că provine de pe un teren fâneață proprietate personală situat în zonă și că nu deține documente legale de proveniență. În continuare, s-a solicitat prezența la fața locului a unui pădurar din cadrul Ocolului Silvic Vălenii de Munte, care a procedat la măsurarea materialului lemnos, constatând faptul că persoana în cauză deținea cantitatea de doi metri cubi de foc, fără documente legale de proveniență. Materialul lemnos a fost confiscat și predat ocolului silvic.
Și oamenii legii din Cornu l-au prins pe un bărbat din Brebu care transporta cu un atelaj hipo material lemnos, pentru care nu deținea documente de proveniență. A fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat pădurarului chemat la fața locului. Totodată, polițiștii au ridicat, în vederea confiscării, și un motofierăstrău folosit la tăierea materialului lemnos. Nu mai departe de alaltăieri, polițiști câmpineni au observat, pe DJ 214, o autoutilitară ce se deplasa din direcția Brebu-Pietriceaua, încărcată cu material lemnos. Oamenii legii au verificat documentele prezentate de către șofer și au constatat faptul că în avizul de însoțire primar, emis în aceeași zi de o societate comercială din localitate, nu era specificată proveniența, iar la rubrica destinatar au fost specificate doar numele și prenumele, fără alte date de identificare. În consecință, polițiștii au confiscat întreaga cantitate de materaial lemnos – patru metri cubi de fag, lemn de foc – , care a fost predată pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Doftana. Totodată, șofeul a fost amendat cu suma de 5.000 de lei.
Așadar, ale cui păduri le păziți, domnule ministru Deneș ?