Luiza Rădulescu Pintilie

Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii contradictorii privind programul şcolilor în ziua de vineri, 5 Octombrie- zi în care este marcată „Ziua Educaţiei” şi care, în plus, este premergătoare Referendumului pentru revizuirea Constituţiei- am considerat necesar să solicităm un punct de vedere conducerii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Prahova. În acest sens, inspectorul şcolar general, prof. Nicolae Angelescu, ne-a precizat că vineri, 5 octombrie, nu este o zi liberă în şcolile din Prahova, ci, în conformitate cu un Ordin al ministrului Educaţiei, va fi o zi în care va fi marcată, prin acţiuni specifice, „Ziua Educaţiei”. Ca urmare, elevii şi profesorii vor merge la şcoală, conducerile unităţilor de învăţământ având obligaţia să îi informeze asupra activităţilor- altele decât cele incluse în orarul unei zile obişnuite de curs, gen vizite la muzee, activităţi culturale, sportive etc- ce se vor desfăşura în ziua respectivă .
O decizie similară vizează, în baza aceluiaşi Ordin al ministrului Educaţiei, şi ziua de 5 Iunie, când este marcată „ Ziua Învăţătorului“. Pentru cei care au auzit că, de exemplu, în Bucureşti şi în alte câteva judeţe, ziua de vineri, 5 octombrie, este o zi nelucrătoare, interlocutorul nostru ne-a precizat că acest lucru a fost stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivelul inspectoratelor şcolare şi se aplică doar în judeţele respective.
În ceea ce priveşte organizarea de secţii de votare în multe unităţi de învăţământ prahovene, acest proces nu va afecta major programul instituţiilor şcolare. Vineri, 5 octombrie, activităţile pregătitoare din respectivele secţii se vor desfăşura în a doua parte a zilei, iar în dimineaţa zilei de luni, 8 octombrie, ar putea apărea unele situaţii- puţine , după cum se apreciază, la nivelul judeţului- în care programul şcolar să fie modificat cu maximum 2-3 ore, de asemenea acest lucru urmând să fie comunicat din timp elevilor punctual, de la caz la caz. De reţinut că, în contextul manifestărilor prin care va fi marcată „Ziua Educaţiei”, la Ploieşti va avea loc vineri, 5 octombrie, premierea de către municipalitate a elevilor olimpici, iar la Filarmonica „Paul Constantinescu”- un amplu spectacol cu participarea elevilor din gimnaziile ploieştene.