Rodica Paraschiv, deputat PSD Prahova

În România, la fel ca și în alte state ale lumii, prevenția și profilaxia sunt domenii care trebuie promovate și susținute, atât de Ministerul Sănătății, cât și de asociațiile de pacienți.
Ministerul Sănătații derulează programe naționale în acest sens. Unele au rezultate foarte bune, dar sunt și programe insuficient popularizate sau poate percepute necorespunzător de populație.
Ziua de 1 Octombrie – Ziua Internațională pentru lupta împotriva cancerului de sân și cea de 4 Februarie – Ziua Mondială de lupta împotriva cancerului sunt zile în care, prin acțiuni specifice, trebuie să conștientizăm oamenii în ceea ce privește profilaxia în domeniul oncologic, maladie care afectează de la cele mai mici vârste, până la vârste înaintate.
Boala nu face discriminare referitor la sex, condiție socială sau apartenență religioasă. Dacă în alte domenii pot exista și opinii divergente, în sănătate și în dorința de a asigura populației un nivel adecvat al serviciilor medicale este necesar să acordăm toți importanța cuvenită prevenției și profilaxiei.
Asociațiile de pacienți au o activitate susținută în ceea ce privește educația pentru sănătate, ele reprezentând liantul între pacient și legislativ.
În acest context al educării sanitare a populației, COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România) promovează proiectul de conștientizare și informare în ceea ce privește vaccinarea, proiect inițiat de EPF (European Patients’ Forum) ce va fi lansat pe 1 Noiembrie 2018 în România.
Este remarcabil pentru Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Clinice din România să i se recunoască meritele la nivel european şi alături aceasta se cuvine să fie felicitați toți cei care contribuie la activitatea de prevenție și profilaxie: medici, asistenți, personal sanitar, chimiști, biologi etc.
Rezultatul muncii acestora se va reflecta în statistici medicale, prin numărul scăzut de viitori pacienți și, direct, prin calitatea vieții noastre!