Marian Badea – baschetprahova.wordpress.com

La finalul săptămânii trecute, una dintre cele mai promiţătoare baschetbaliste din ţară, singura jucătoare prahoveană prezentă în prima grupă valorică a baschetului feminin, Ioana Andreea Ghizilă, a debutat pentru noua sa echipă, A.C.S. Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Campioană a ultimelor trei sezoane, Sepsi SIC a început în forţă noul sezon al Ligii Naţionale de Baschet feminin, câştigând clar partida din prima etapă cu C.S.M. Târgovişte, una dintre pretendentele la titlu. Gazdele din Sfântu Gheorghe au câştigat toate cele patru sferturi ale primei etape din acest sezon, impunându-se cu scorul final de 101-69 (17-13, 27-18, 22-21, 35-17).
Pentru echipa din Covasna a fost primul meci oficial din acest sezon, în timp ce dâmbovițencele au fost la a treia partidă, după ce au jucat și în primul tur al Cupei României. Echipa din Sfântu Gheorghe este direct calificată în sferturile Cupei, fiind deţinătoarea trofeului. De la Sepsi SIC, nouă jucătoare şi-au înscris numele pe tabela de marcaj, cele mai multe puncte fiind înscrise de Ioana Ghizilă (22p, 3/6 la 2 p, 5/7 la 3 p, 1/1 la libere, 4 recuperări, o pasă decisivă, o intercepţie) şi Kristina Higgins (22p, 15 recuperări). De asemenea, Peyton Whitted a marcat 21 de puncte.
În etapa următoare, Sepsi SIC va juca, pe 13 octombrie, în deplasare, la Arad, împotriva celor de la ICIM. Produs al baschetului ploieştean, formată de antrenoarea Loredana Munteanu, la CSŞ Ploieşti, Ioana Ghizilă (1.73m, conducător de joc, 21 ani) este o jucătoare polivalentă, care poate evolua pe poziţiile 1-3. Considerată încă din primii ani de juniorat drept vârful generaţiei 1997, Ioana este multiplă medaliată în cadrul Campionatelor Naţionale, la diferite categorii de vârstă. Campioană naţională la categoria U18, alături de CSŞ Alexandria, echipă pentru care a bifat şi primele minute în prima divizie, Ioana Ghizilă are în palmares şi medaliile de bronz în primul eşalon valoric la senioare, cu Olimpia CSU Braşov, performanţă obţinută în urmă cu două sezoane. În anul trecut competiţional a evolua la U BT Cluj Napoca, echipă cu care s-a situat pe locul al patrulea în campionat, având medii pe meci de 8.9 puncte, 2.9 recuperări și 2.4 pase decisive. De asemenea, jucătoarea ploieşteană este componentă şi a lotului naţional, evoluând la două ediţii de Campionat European la categoriile U18 şi U20, la care a fost printre liderele echipei tricolore.