Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a respins, luni seara, la o emisiune TV, zvonurile potrivit cărora coaliţia de guvernare ”se va rupe”, afirmând că ”nu a avut, nu are şi nici nu va avea de gând” să iniţiaze acest lucru.
”Nu am avut de gând, nu am de gând şi nici nu voi avea de gând să rup coaliţia. Şi acelaşi lucru cred că-l împărtăşeşte şi colegul meu, preşedintele PSD, Liviu Dragnea”, a declarat la Antena 3 preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
El a respins şi informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora ar urma să fie desemnat premierul unui guvern din care să facă parte PNL şi USR.
”Am văzut zvonuri care s-au răspândit în stânga, în dreapta, cu o rapiditate fantastică şi care dădeau drept sigură – nu numai la nivel jurnalistic am auzit acest zvon care a circulat în ultimele zile – ruperea coaliţiei, Tăriceanu prim-ministru al unui guvern bazat pe o majoritate cu PNL, cu USR şi aşa mai departe”, a adăugat Tăriceanu.
El a mai spus că nu se va rupe coaliţia de guvernare. ”Eu cred că nu. Am o oarecare experienţă politică, sigur în USL nu am fost atât de implicat la nivelul deciziilor, aveam o poziţie mai retrasă în partid atunci, dar o alianţă poate să funcţioneze bine atât timp cât există încredere în parteneri. Cei care vor să rupă coaliţia trebuie să instaleze neîncrederea. De ce cred că va merge coaliţia mai departe? Pentru că noi, în fond, mă refer la PSD şi la ALDE, ne-am angajat în faţa românilor la un program politic şi economic. Programul politic a fost clar să facem o reformă în justiţie şi să punem capăt abuzurilor şi pe de altă parte avem şi un program economic care înseamnă creştere economică, bunăstare economică, infrastructura pe învăţământ, educaţie, pe transport.
O alianţă poate funcţiona atâta vreme cât există încredere între cei doi parteneri. Atunci când intervine neîncrederea, o alianţă se poate destrăma. Sigur că la treaba asta mai există şi prostănaci, inclusiv din cele două partide membre ale coaliţiei, care s-au aruncat cu capul înainte şi care nu fac decât să deterioreze şi mai mult atmosfera. Eu consider că între parteneri şi între prieteni poţi să discuţi fără să existe riscul să îţi trântească uşa în faţă şi să spună: eu plec”, a mai spus preşedintele ALDE.