Petre Apostol

Jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan a fost prezentă, la finalul săptămânii trecute, în calificările turneului WTA de la Beijing, din China, întrecere de categorie Premier Mandatory (cea mai importantă după turneele de Mare Șlem), dotată cu premii totale de 8.285.274 de dolari.
Sportiva de 25 de ani din Sinaia a fost cap de serie nr. 13 pe tabloul calificărilor, aflându-se pe locul 81 în clasamentul WTA. Însă, Ana Bogdan nu a reușit să treacă de primul tur, în care s-a confruntat cu Dayana Yastremska, din Ucraina, situată pe locul 110 WTA, la momentul respectiv.
În ciuda scorului final, 6-2 pentru ucraineancă, primul set a fost foarte echilibrat, toate ghemurile încheindu-se la limită. De la scorul de 2-1 pentru Yastremska, jucătoarea prahoveană a pierdut pe propriul serviciu, deși a salvat, inițial, o minge de break. Ana Bogdan a revenit imediat, realizând re-break, tot din a doua oportunitate.
Dar, Yastremska și-a creat două șanse consecutive de break în ghemul următor, salvate, totuși, de sportiva prahoveană, care nu a reușit, în cele din urmă, să o oprească pe adversară să realizeze un al doilea break, din a patra oportunitate.
Ana Bogdan a avut două șanse să revină, din nou, dar Yastremska a reușit să concretizeze breakul anterior, desprinzându-se la 5-2. Sportiva prahoveană a cedat, apoi, din nou, pe serviciu, deși a salvat trei șanse de break, dintre care două consecutive, jucătoarea din Ucraina adjudecându-și primul act, scor 6-2.
În setul secund, după ce Dayana Yastremska și-a adjudecat primul ghem la zero, pe propriul serviciu, a urmat o serie de patru ghemuri câștigate de sportiva aflată la primire. A urmat un ghem foarte lung, adjudecat de Ana Bogdan, după ce a salvat trei mingi de break. Apoi, la scorul de 4-4, sportiva prahoveană a ratat șase mingi de break, după ce conducea cu 40-0 pe serviciul adversarei, iar în ghemul următor a pierdut pe serviciu, astfel că jucătoarea ucraineană s-a impus cu scorul de 6-4.
Yastremska și-a continuat drumul spre tabloul principal, după aceea, eliminând-o și pe jucătoarea care era cap de serie nr. 1 în faza preliminară, Ajla Tomljanovic, din Australia, scor 6-2, 3-6, 6-2.
Pentru prezența în primul tur preliminar la Beijing, Ana Bogdan va primi, totuși, două puncte în clasamentul mondial și un premiu de 3.705 dolari.