F. T.

Timp de două zile (11 și 12 octombrie a.c.), ofițeri din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Prahova au derulat mai multe controale cu privire la legalitatea modului de deținere, port și folosire a armelor de vânătoare, atât la locul de cazare a unor vânători străini invitați în România pentru a participa la partide de vânătoare pe fondurile cinegetice Baba Ana și Urlați, cât și la locul de desfășurare a partidelor de vânătoare.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că doi cetățeni străini ar fi închiriat câte o armă de vânătoare de la o firmă de specialitate din București, pe care, la finalul partidelor de vânătoare, le încredințau, împreună cu muniția pe care o dețineau, spre păstrare – fără drept – ! unei a treia persoane, tot cetățeni străini.
De altfel, după cum se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, “asupra acestei a treia persoane au fost găsite trei arme de vânătoare, precum și 795 cartușe de vânătoare, calibrul 12 mm. Având în vedere faptul că aceasta nu avea dreptul să dețină nici armele închiriate de ceilalți doi vânători și nici muniția, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de «nerespectare a regimului armelor și munițiilor»”.
Extinzând cercetările, oamenii legii au mai constatat că aceeași persoană asupra căreia au fost găsite armele și cartușele a dus, pe fondul de vânătoare de la Baba Ana, o armă cu defecțiuni, aceasta având țeava crăpată !
Cele trei persoane implicate în acest caz au fost amendate contravențional cu suma totală de 3.000 de lei.
Amenda ca amenda, dar celor trei contravenienți le-a fost aplicată și sancțiunea complementară a anulării dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții pe teritoriul României.
Reamintim că ultima sancțiune de acest gen – anularea dreptului de port și folosirea de arme și muniții în România – a mai fost aplicată, anul trecut, și în cazul a șase italieni, prinși vânând ilegal în Prahova.