• Prahova, între judeţele în care vor avea loc testări

Nicoleta Dumitrescu

Despre iminenta producere a unor fenomene meteo extreme – furtuni sau inundații, și chiar despre un atact terorist, românii vor putea afla, în timp util, de pe propriul telefon mobil. Sâmbătă, ro-alert – portalul de avertizare în situaţii de urgenţă – a fost lansat oficial. Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației, detaliind modul de difuzare a mesajelor, precum și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în caz de urgență. Lansarea portalului reprezintă o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență, informarea populației privind funcționarea acestei aplicații fiind necesară pentru continuarea testelor, la nivel regional și național, care sunt programate în perioada următoare. Secretarul de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat sâmbătă că testarea naţională a sistemului de avertizare telefonică RO-ALERT, în diferite zone din țară, va începe chiar de astăzi și va dura până pe data de 27 septembrie. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova au confirmat că și județul nostru se va regăsi printre zonele din țară în care vor avea loc testările menționate, astfel că prahovenii care și-au configurat deja telefoanele mobile la această aplicație se vor regăsi printre primele persoane, de la nivel național, care vor vedea cum va funcționa acest sistem de alertă.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populaţiei şi detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât şi posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepţionarea mesajelor difuzate în situaţii de urgenţă. Secretarul de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că scopul acestuia îl reprezintă avertizarea populaţiei, prin telefonul mobil, cu privire la fenomene meteo extreme, precum sunt furtunile și inundaţiile, sau chiar un atac terorist. Acesta a subliniat că alertele nu vor fi transmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica. Secretarul de stat în MAI a mai precizat că pentru unele telefoane configurarea s-a făcut automat pentru a primi mesajele, sugerând populației să intre pe site-ul ro-alert și să-și configureze telefoanele, locul principal de unde vor fi transmise mesajele de avertizare fiind Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Nu în ultimul rând, Raed Arafat a mai anunțat că, începând de astăzi și până pe data de 27 septembrie, va avea loc testarea naţională a sistemului de avertizare telefonic RO-ALERT. Planul de testare este realizat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și va include mai multe localități rurale, orașe și municipii, reprezentanții de la ISU Prahova confirmând că vor fi și localități din Prahova.
Sistemul RO-ALERT, implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, este operat de către structurile operaționale cu funcționare 24 din 24 de ore ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a structurilor subordonate acestuia, iar mesajele sunt distribuite către terminalele de comunicații mobile din zonele afectate prin intermediul interconectării cu infrastructurile rețelelor operatorilor autorizați din România. Rolul fiecărei autorități responsabile de buna funcționare a Sistemului RO-ALERT este în concordanță cu Hotărârea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc. Conform acesteia, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și alte autorități au sarcina principală pentru avertizarea populației, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale are rol de sprijin privind asigurarea continuităţii funcţionării reţelelor de comunicaţii şi informatică pentru Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență. Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT este constituit, operat și dezvoltat de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în scopul difuzării mesajelor de avertizare a populației în situații de urgență, folosind infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România și alte mijloace capabile de a difuza mesaje de avertizare populației (radiodifuziune, televiziune etc). În calitate de autorități responsabile, IGSU și DSU vor utiliza Sistemul RO-ALERT numai pentru crearea și difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației, conform prevederilor legale. Serviciul de Telecomunicații Speciale va fi responsabil din punct de vedere tehnic de implementarea, punerea în funcțiune și administrarea Sistemului RO-ALERT, precum și de realizarea canalelor securizate necesare funcționării acestuia, inclusiv de implementarea mecanismelor de securitate la nivelul echipamentelor și pentru utilizatorii Sistemului RO-ALERT. Operatorul este oricare dintre furnizorii autorizați de rețele publice de comunicații mobile din România, respectiv VODAFONE, ORANGE, TELEKOM și RCS&RDS, aceștia fiind responsabili pentru asigurarea condițiilor tehnice necesare interconectării Sistemului RO-ALERT cu infrastructurile rețelelor proprii.

Ce cuprinde portalul

Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni: • Prezentarea sistemului RO-ALERT; •Configurare telefon; • Standarde – oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast; • Întrebări frecvente; • Instalarea aplicației DSU; • Contact. Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât populația să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune, sistemul utilizând infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România. Mesajele RO-ALERT vor putea fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile, nefiind necesară instalarea unei aplicații specialepe telefoanele mobile. S-a precizat că sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu va genera costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori. Mesajul de avertizare va putea fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Secțiunea “Întrebări frecvente” oferă răspunsuri la întrebări legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament în cazul recepționării mesajelor de avertizare. În plus, portalul asigură și conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de ro-alert 1Urgență. Sistemul RO-ALERT va permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Va fi folosit în situații majore, în mod special acele în cazuri în care viața și sănătatea cetățenilor vor fi puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Modul de funcţionare

Pentru a difuza un mesaj de avertizare a populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.
Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzat sunt transmise prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă. Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora, în acest caz făcându-se precizarea că numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu vor fi necesare, așadar rămân necunoscute. Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj. Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzează alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat. Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării pot varia în funcție de tipul telefonului. Mesajele RO-ALERT vor putea fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. ”Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon”, se menționează pe site-ul ro-alert.
De asemenea, se precizează că, grație acestei aplicații, vor avea loc: difuzarea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă; difuzarea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă; afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp; receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming pe teritoriul României; acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.