Andrei Nicolae,
deputat PSD Prahova

Odată depășită supărarea președintelui ales al serviciilor secrete, pentru că totuși țara trebuie guvernată corespunzător și constituțional, Guvernul României a asigurat alocările bugetare suplimentare pentru continuarea programelor de interes pentru cetățeni.
Așadar, contrar previziunilor alarmiste ale lui Iohannis, care a amânat, nejustificat, rectificarea bugetară invocând inclusiv un așa-zis pericol că rămânem fără bani pentru organizarea
summit-ului Inițiativa Celor Trei Mări s-a constatat că acesta a fost organizat și s-a desfășurat în cele mai bune condiții. Niciodată guvernul PSD n-a afectat și nu va permite să fie afectată buna desfășurare a activității instituțiilor statului, mai ales atunci când este vorba de evenimente ori proiecte cu implicații și expunere externă semnificative, importante. Guvernul României și-a asumat în cadrul summit-ului proiecte și acțiuni menite să conducă la rezultate pragmatice benefice. Un succes al Inițiativei celor Trei Mări înseamnă atât dezvoltare economică, cât și consolidarea rolului geostrategic al țării noastre.
Dincolo de acest eveniment de importanță regională, Guvernul nu s-a abătut de la politicile asumate în programul de guvernare. Așadar, știind că parcul de autospeciale atât pentru serviciile publice de ambulanță, cât și pentru SMURD este învechit, a aprobat achiziția a 1.200 de ambulanțe pentru serviciile județene SMURD. Vor fi achiziționate 242 ambulanțe de tip A, 375 ambulanțe de tip B4x2, 505 ambulanțe de tip B4x4 și 122 ambulanțe de tip C, în valoare totală de 476.857.000 lei.
Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, dar și de la bugetul de stat, în limita sumelor anuale aprobate. Proiectele au fost depuse spre finanțare din fondurile Programului Operațional Regional (POR) 2014–2020 și au ca scop creșterea calității serviciilor medicale din faza prespitalicească.
Mai mult decât atât, prin recenta rectificare bugetară, Administrația Fondului pentru Mediu va putea suplimenta o serie de programe de interes social:
o Programul Rabla Clasic va fi suplimentat cu 198 milioane lei, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, ceea ce reprezintă un număr de 30.000 de prime de casare noi, numărul total al primelor de casare ajungând la aproximativ 50.000 în anul 2018, valoare mult peste media ultimilor ani.
o Rabla pentru electrocasnice, program care se va adresa persoanelor fizice, în vederea stimulării colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Pentru acest program au fost alocate credite de angajament în sumă de 20 milioane lei.
o Promovarea infrastructurii pentru vehiculele electrice: stații de reîncărcare în municipiile reședințe de județ, pentru care se va aloca un buget de 92 milioane lei, urmându-se a se realiza aproximativ 1.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice.
o Demararea Programului privind transportul public local de persoane – autobuze și troleibuze electrice/GNC (gaz natural comprimat), suma alocată pentru finanțarea acestui program fiind de 460 de milioane lei, beneficiarii urmând a fi, cu prioritate, unitățile administrativ-teritoriale unde depășirea emisiilor de poluanți a determinat demararea procedurilor de infringement împotriva României pe calitatea aerului.
o Programul ”Centenarul luminii” privind instalarea de sisteme solare fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Suma alocată: 230 de milioane lei.
Așadar, indiferent de supărările prezidențiale, coaliția aflată la guvernare nu va neglija nevoile reale din societate și solicitările venite din partea cetățenilor!