Toți românii își pot achita în termen de 15 zile amenzile, față de 48 de ore, așa cum era stipulat până la intrarea în vigoare a legii privin eficientizarea achitării amenzilor contravenționale. Modificarea a survenit ca urmare a adoptării în Parlamentul României a legii care instituie un mecanism simplificat de evidență și de comunicare a amenzilor, dar vine și în sprijinul persoanelor care sunt sancționate prin aplicarea de amenzi contravenționale.
Una dintre schimbări este aceea prin care contravenienții pot să plătească într-un termen mult mai extins amenzile primite, agentul constatator trebuind să specifice în procesul-verbal această posibilitate de achitare în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării documentului. Printre deputații de Prahova care au susținut adoptarea acestei legi s-a aflat și Răzvan Ursu, parlamentar PSD, care a remarcat faptul că, la Ploiești, Serviciul Public Finanțe Locale a anunțat contribuabilii despre aceste modificări. “Este de remarcat faptul că ploieștenii au fost atenționați de către Serviciul Public de Finanțe Locale în legătură cu faptul că, de la 24 august, sumele reprezentând amenzi care sunt prevăzute în procesele-verbale de contravenție pot fi achitate la jumătate în termen de 15 zile de la data înmânării sau a comunicării procesului-verbal. Este important ca ploieștenii și prahovenii să cunoască aceste modificări legislative care îi ajută și pe care grupul social-democrat din Camera Deputaților le-a susținut tocmai pentru a veni în sprijinul cetățenilor”, afirmă deputatul PSD de Prahova Răzvan Ursu.
Pe de altă parte, legea adoptată în Parlamentul României instituie un mecanism simplificat de evidenţă şi comunicare a amenzilor capabil să furnizeze în timp real datele despre creanţele datorate şi plăţile efectuate. Astfel, s-a stabilit crearea unui tip de proces-verbal care cuprinde anumite date standardizate, respectiv o serie de evidenţă unică, dar şi codul de identificare fiscală a emitentului, care să poată fi utilizate pentru evidenţa, identificarea şi monitorizarea aplicării sancţiunilor, precum şi crearea unui cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat exclusiv acestui scop. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat documentul; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi descrierea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa la care se depune plângerea. Lipsa uneia dintre menţiunile privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal, care se constată şi din oficiu.