Petre Apostol

Echipa naţională de baschet feminin U16 a României debutează astăzi la Campionatul 9 baschet2European, Divizia B, care se desfăşoară la Podgorica, în Muntenegru. După două cantonamente efectuate la Izvorani şi Craiova, selecţionerul Miroslav Popov şi antrenorii secunzi Marian Enache şi Victor Constantin au stabilit un lot de 12 jucătoare care va reprezenta România la competiţia continentală.
Printre sportivele convocate la întrecerea din Muntenegru se regăseşte şi jucătoarea ploieşteană Andreea Dumitru, de la CSM Ploieşti. Jucătoarea formată de antrenoarea Loredana Munteanu se află de mai bine de doi ani prezentă în loturile naţionale de junioare ale României, făcând parte şi din echipa de la categoria U15 a tricolorelor, cu care, anul trecut, a devenit vicecampioană balcanică.
La Campionatul European de la Podgorica, Naţionala României face parte din grupa C, urmând să debuteze în compania Elveţiei, astăzi, de la ora 14:45 (ora României). Apoi, tricolorele se vor confrunta, pe rând, cu reprezentativele din Irlanda (vineri, 17 august), Luxemburg (sâmbătă, 18 august), Israel (luni, 20 august), Kosovo (marţi, 21 august).
Competiţia mai programează încă trei grupe, în care au fost repartizate următoarele echipe:
Grupa A: Muntenegru, Macedonia, Islanda, Suedia, Marea Britanie, Grecia.
Grupa B: Slovacia, Estonia, Portugalia, Slovenia, Bulgaria.
Grupa D: Finlanda, Ucraina, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Norvegia, Albania.
Primele două clasate din cele patru grupe vor obţine calificarea în sferturile de finală, care vor avea loc joi, 23 august. Primele trei clasate la finalul competiţiei vor promova în Divizia A, primul eşalon valoric, care, anul acesta, se desfăşoară în Lituania, la Kaunas.
De menţionat că reprezentativa României a retrogradat la ediţia precedentă a competiţiei continentale din primul eşalon, după ce s-a clasat pe locul 16. În istoria participărilor selecţionatei tricolore se regăseşte şi o medalie, cea de argint, obţinută la ediţia din 1989.

Lotul României la Campionatul European U16:
Rebecca Lipovan (CSS Bega Timişoara), Evelina Petrof (Olimpia Bucureşti), Andreea Horlea (CSŞ Alexandria), Diana Ignat (CSU Alba Iulia), Anamaria Pop (CSU Braşov), Andreea Dumitru (CSM Ploieşti), Anisia Croitoru (CSŞ Bega Timişoara), Raluca Lungu (CSŞ Craiova), Cătălina Ion (ACS Champions), Daria Botorogeanu (CSŞ Alexandria), Alexandra Mangra (CS Crişul Oradea), Ioana Bota (LAPI Dej).