V. Stoica

Momente impresionante, ieri, în orașul prahovean Azuga, la dezvelirea (pentru a doua oară) bustului generalului Gheorghe Garoescu, comandantul mitraliorilor care le-au ținut piept inamicilor nemți, în zona Văii Prahovei, în Primul Război Mondial. La evenimentul desfășurat în fața Bisericii Sfânta Treime de la Azuga a luat parte și fiica generalului, Roxandra Maniu– ajunsă la venerabila vârstă de 90 de ani – alături de reprezentanți ai autorităților locale și de primarul orașului, George Ciprian Barbu.Fotografia postată de ziarulprahova.ro.Istoria bustului generalului Garoescu este impresionantă. După decesul acestuia, în anul 1939, autoritățile vremii au decis ca, în cinstea memoriei luptătorului de pe linia frontului din Primul Război Mondial, să se ridice un monument care să amintească urmașilor despre vitejiile mitraliorilor din zona Predeal-Azuga. Bustul lui Gheorghe Garoescu – realizat de către sculptorul Ion Pantazi – a fost dezvelit, pentru prima dată, în 26 iulie 1943, tot sub privirile fiicei generalului și ale oficialilor vremii.

Fotografia postată de ziarulprahova.ro.Din nefericire, spune primarul orașului Azuga, George Ciprian Barbu, în anii ’50, comuniștii au distrus monumentul dedicat eroului de pe frontul din timpul Primului Război Mondial. O bună perioadă de timp nu s-a știut nimic despre bustul generalului Garoescu, despre care se spune că ar fi fost păstrat în incinta fabricii de postav din localitate. Abia în anul 2012, odată cu redescoperirea bustului, acesta a fost amplasat provizoriu în curtea Spitalului de Ortopedie din Azuga.

Fotografia postată de ziarulprahova.ro.Ieri, bustul restaurat (de către sculptorul Nicolae Lupu) al generalului Gheorghe Garoescu a revenit acolo unde îi era locul: pe soclul monumentului din fața Bisericii Sfânta Treime, la 102 ani de la luptele trupelor de mitraliori care au reușit să le țină piept nemților și să întârzie accesul acestora către București.
Evenimentul desfășurat ieri a avut loc sub egida Programului „România 100”, în anul Centenarului Marii Uniri.