Petre Apostol

În perioada 12 – 20 iulie, la Complexul Traian-Astoria din Iaşi au avut loc Campionatele Naţionale de Şah pe echipe de copii, juniori şi tineret (8-20 ani), la şah clasic, şah rapid şi şah blitz. Printre echipele prezente la competiţie s-au regăsit şi formaţii de la CS Petrolul Ploieşti şi CS Universitar Ploieşti, ambele cluburi prahovene reuşind să obţină medalii, inclusiv titluri de campioane naţionale.

CS Petrolul Ploieşti – pe podium la toate probele, cu o singură echipă

CS Petrolul Ploieşti a avut o singură echipă înscrisă în concurs, la categoria 18 ani feminin, elevele antrenorului Gheorghe Pepene reuşind să urce pe podium atât la şah clasic, cât şi la şah rapid şi la şah blitz. Echipa a fost alcătuită din sportivele Valentina Nistor (candidat de maestru feminin), Maria Moş şi Gabriela Nistor (ambele având categoria a II-a), cea mai bună performanţă fiind obţinută la şah rapid, probă la care CS Petrolul şi-a adjudecat titlul naţional.sah b
La această probă s-au desfăşurat şase runde, echipa petrolistă fiind singura care a încheiat concursul neînvinsă, înregistrând trei victorii şi trei remize. Astfel, cu un total de nouă puncte, CS Petrolul s-a situat pe prima poziţie a ierarhiei, devansând cu două puncte pe următoarea clasată, echipa de la CSM Bucureşti, care a înregistrat trei victorii, o remiză şi două înfrângeri. Dintre sportivele ploieştene, Gabriela Nistor, care a evoluat la masa a treia, a câştigat toate cele şase partide disputate. Valentina Nistor a încheiat cu 3,5 puncte (două victorii şi trei remize), iar Maria Moş – cu 2 puncte (patru remize).
La proba de şah clasic, echipa petrolistă s-a situat pe locul al doilea, adunând patru puncte în cele patru partide disputate, înregistrând o victorie şi două remize. Campioană a devenit CS Politehnica Iaşi, care a acumulat cu un punct mai mult faţă de CS Petrolul, bifând două victorii şi o remiză. sah c
De menţionat că Valentina Nistor a ocupat locul întâi la masa 1, cu 2,5 puncte din 4 posibile, rezultat similar obţinut de Gabriela Nistor la masa 3, dar cu un total de 3 puncte. Elevele antrenorului Gheorghe Pepene au mai obţinut medaliile de bronz la proba de şah blitz, echipa de la CS Petrolul ocupând locul al treilea după patru runde disputate, cu 3 puncte (o victorie şi o remiză), câştigătoare fiind CSM Bucureşti (5 puncte – două victorii şi o remiză).

CS Universitar Ploieşti – de opt ori pe podiumul de premiere

De partea cealaltă, CS Universitar Ploieşti, care a avut înscrise mai multe echipe la mai multe categorii, a câştigat, de asemenea, un titlu naţional, gruparea condusă de antrenorul Constantin Ţurlea obţinând, în total, o medalie de aur, trei medalii de argint şi patru medalii de bronz.sah d
Titlul naţional al clubului ploieştean a fost câştigat de către echipa de băieţi la categoria 16 ani, în cadrul concursului de şah blitz, formată din sportivii Andrei Bulău (candidat de maestru), Mihai Ştefan, Marius Colac (ambii – categoria I). La capătul celor şapte runde disputate, CSU Ploieşti a adunat 12 puncte, fiind singura echipă dintre cele opt prezente la start care nu a pierdut nicio confruntare, înregistrând cinci victorii şi două remize. Ploieştenii au devansat, astfel, pe Şah Club Galaţi A şi ACS Smart Galaţi, ambele cu câte 11 puncte.
Cei trei sportivi din cadrul echipei au obţinut rezultate similare, Marius Colac adunând cele mai multe puncte (5,5 – cinci victorii şi o remiză), la masa 3, în vreme ce Andrei Bulău (patru victorii şi două remize) şi Mihai Ştefan (trei victorii şi patru remize) au încheiat cu câte 5 puncte fiecare, la masa 1, respectiv masa 2.
Echipa de băieţi la U16 a mai adus o medalie în palmaresul clubului ploieştean, de bronz, la proba de şah clasic, aceştia acumulând nouă puncte, cu patru victorii şi o remiză înregistrate, situându-se în urma CSŞ Tg. Mureş (13 puncte) şi ACS Smart Galaţi (11 puncte).
De asemenea, Andrei Bulău (5,5 puncte) şi Mihai Ştefan (5 puncte) s-au clasat pe locul secund la mesele de concurs 1, respectiv 2.
De la CSU Ploieşti s-a mai remarcat, totodată, şi echipa de fete de la categoria U14, formată din Alexandra Pătru (categoria I), Ana Coman şi Andra Popa (ambele – categoria a II-a), care a urcat pe podium la toate cele trei probe. Cea mai preţioasă medalie dintre acestea a fost obţinută la proba de şah clasic, sportivele ploieştene adjudecându-şi locul al doilea, după ce au adunat trei puncte în cele patru partide disputate (o victorie şi o remiză), prima poziţie revenind echipei CS Dinamo Bucureşti (6 puncte).
De menţionat că Andra Popa s-a situat pe locul întâi la masa 3 de concurs, cu trei puncte, în vreme ce Alexandra Pătru a ocupat locul al doilea la masa 1 (1,5p), iar Ana Coman – locul al treilea la masa 2 (1,5p).
Cele trei sportive au mai adus două medalii de bronz în palmaresul clubului ploieştean, la probele de şah blitz şi de şah rapid, situându-se de fiecare dată pe locul al treilea, cu două puncte obţinute în patru partide disputate.
Pe podiumul de premiere a urcat de două ori echipa de fete 18 ani de la CSU Ploieşti, formată din Cătălina Popa, Alexandra Pătru şi Andrada Popa (toate având categoria I). Sportivele ploieştene au devenit vicecampioane naţionale la proba de şah blitz, obţinând patru puncte după cele patru runde desfăşurate (două victorii). Dintre concurentele ploieştene, Alexandra Pătru a adunat cele mai multe puncte (3), la masa 2, în vreme ce Cătălina Popa şi Andrada Popa au încheiat amândouă cu câte 2 puncte la masa 1, respectiv masa 3.
Acestea au mai adus în palmaresul clubului încă o medalie de bronz, la proba de şah clasic, pe care au încheiat-o cu trei puncte, obţinute în patru partide (o victorie şi o remiză).
Pentru CSU Ploieşti a mai punctat echipa de băieţi la categoria 14 ani, formată din Cristian Şerban, Andrei Mintău, Iannis Mastalos (toţi trei având categoria I), care şi-a adjudecat medalia de argint la proba de şah rapid.
La capătul celor şapte runde disputate, echipa ploieşteană a încheiat pe locul al doilea, cu 10 puncte, înregistrând patru victorii şi două remize. Câştigătoare a fost formaţia ACS Smart Galaţi, cu 13 puncte, obţinute în urma a şase victorii şi o remiză.
Dintre sportivii ploieşteni, Cristian Şerban a încheiat neînvins la masa 1, cu şase victorii şi o remiză (6,5p), în timp ce Andrei Mintău a adunat 4,5 puncte (patru victorii şi o remiză) la masa 2, iar Iannis Mastalos – 3 puncte (două victorii şi două remize) la masa 3.