Marian Dima

Am trăit să vedem şi lumea stând la coadă pentru a intra pe Hipodromul Ploieşti! Duminică, casele de bilete ale Hipodromului nu au făcut faţă afluenţei de public, la un moment dat zeci de oameni fiind nevoiţi să aştepte să le vină rândul pentru a cumpăra “tichetul de 5 lei” cu care să intre la eveniment. Au fost, aproximativ 1.700-1.800 de bilete vândute, de departe un record de plătitori, fără a mai pune la socoteală alte câteva sute de invitaţi! Iar dacă luăm în calcul şi tarifele pentru parcare – 2 lei/ora, e clar că s-au făcut încasări semnificative, pentru un eveniment sportiv găzduit de Ploieşti, unde, în general, omul este convins mai greu să… treacă pe la casa de bilete!
tribuna HipodromAtracţiile? Cinci curse de galop, două de trap şi o întrecere a poneilor din rasa Shetland.
De menţionat că, din cauza vremii, o singură cursă de galop, main event-ul zilei, s-a putut desfăşura pe pista de iarbă, celelalte patru, precum şi cursa poneilor, fiind mutate pe pista de trap!
Reuniunea s-a deschis cu trei curse consecutive de galop, Premiul Shagya fiind câştigat de Gheorghe Bogdan, cu armăsarul Odin, Premiul Herghelia Mangalia revenindu-i lui Hamil Nurhay, cu armăsarul Hariz, iar Premiul de încurajare Jockey Club Român fiind câştigat de Ivan Ivanov, cu iapa Scarta. A urmat prima cursă de trap, Premiul Hera, cu opt cai valoroşi la start şi un câştigător la fotofinish, armăsarul Borga Jackpot impunându-se pe ultimii metri în faţa iepei Calligenia BMW.
Apoi, şapte ponei din rasa Shetland s-au luat la întrecere pe distanţa de 250 de metri, poneiul Calypso impunându-se pe final, după ce „piticul” Andre şi-a aruncat conducătoarea din şa, ratând astfel un finish la fotografie cu… mai înaltul lui adversar! După ponei, s-a revenit la galop, cu Premiul Albatros, în care s-a impus din nou un bulgar, Grozdan Atanasov câştigând cu iapa Lilly Billy la fotofinish în faţa conaţionalului Hamil Nurhay, care a concurat cu iapa Cherry Hill. A urmat cea de a doua cursă de trap a zilei, Premiul Hemeiuş, care a avut nu mai puţin de 12 cai pe lista de start şi a oferit o mică surpriză, armăsarul Velmir reuşind să câştige destul de clar în faţa unor adversari cu performanţe mai bune în acest sezon.
Cea mai importantă cursă a zilei, Premiul „Wathba Stallions Cup”, care a şi avut premii consistente, în valoare de 22.000 lei, i-a revenit clar armăsarului Ameer al Arab, condus de bulgarul Valentin Atanasov, pe lângă premiul dobândit, acesta primind şi invitaţia de a participa la o reuniune de anvergură ce va avea loc anul acesta în Dubai. Tot acolo va ajunge, dar ca spectator, la invitaţia Larei Sawaya – reprezentanta sponsorului, şi cel mai bine clasat jokeu român în cursă, Octavian Sandu, care a venit al 5-lea, cu iapa Demona.
Următoarea reuniune oficială va avea loc duminică, 8 iulie, atunci când este programat să se ţină Premiul de vară, o alergare semiclasică rezervată cailor de 3 ani, pe distanţa de 1.950 metri.