N. D., F. T.

Printre jandarmii români care s-au antrenat, săptămâna trecută, alături de militari americani pentru paza transporturilor de produse cu caracter special au fost și prahoveni. Conform Jandarmeriei Române, 30 de jandarmi români care execută misiuni de pază a transporturilor de produse cu caracter special au desfășurat activități specifice de pregătire împreună cu reprezentanții SUA de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu Constanța. La acest exercițiu, care s-a desfășurat în județul Constanța, la Neptun, în perioada 22-25 mai, au participat jandarmi din cadrul Jandarmeriei Capitalei, precum și din cadrul unor structuri teritoriale ale Grupării Mobile de Jandarmi Constanța, dar și de la Inspectoratele județene din Alba, Arad, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Harghita și Prahova. Programul de antrenament româno-american a vizat formarea, într-un cadru de pregătire integrat și omogen, a unei resurse umane competitive, care să fie gata să răspundă eficient provocărilor actuale și viitoare la adresa transporturilor speciale. Astfel, jandarmii au fost instruiți prin exerciții practice în cele mai actuale tehnici și procedee de pază și intervenție în cazul atacării unor convoaie cu caracter special. Exercițiul din județul Constanța reprezintă o continuare a parteneriatului cu militarii americani, activități similare desfășurându-se și în anii 2016 și 2017.
În același timp, patru elevi de la Şcoala de Ofiţeri a Jandarmeriei Naţionale Franceze (EOGN) au fost, la sfârșitul săptămânii trecute, oaspeți la Centrul Montan Sinaia al Jandarmeriei Române!
“Vizita a avut un caracter practic–aplicativ, astfel încât, echipa de comandă a unităţii, profitând de cursurile care se desfăşoară în acest moment la Centrul Montan Sinaia, le-a prezentat exerciţiile de salvare din mediul montan cu ajutorul suportului aerian şi pregătirea în alpinism a jandarmilor români”, se precizează într-un comunicat de presă al centrului sinăian.
Vizita jandarmilor francezi a coincis cu pregătirea, în zona montană a stațiunii Sinaia, a unor piloților români și aviatori din Elveția, pregătire care a avut loc în cadrul acordului semnat între Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Swiss Air-Rescue REGA.
Tot în cadrul antrenamentelor derulate sub deviza “Salvarea de vieți umane”, în afară de… aviatori au mai participat și salvatori tereștri, respectiv 14 jandarmi români și medici de la SMURD.