Andrei Nicolae,
deputat PSD Prahova

Încă din timpul campaniei electorale din 2016, Partidul Social Democrat a anunțat ca prioritate rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate și oprirea exodului cadrelor medicale. Imediat după câștigarea alegerilor și formarea Guvernului de coaliție PSD-ALDE, primele măsuri luate au fost destinate eliminării de taxe și de impozite, dar și reparării nedreptăților salariale din Educație și Sănătate.
Noua majoritate parlamentară a girat o nouă lege-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice. Mai mult decât atât, Guvernul PSD-ALDE și-a ținut promisiunea legată de creșterea salariilor medicilor și asistentelor și, de la 1 Martie 2018, Legea salarizării prevede saltul salarial până la grila din 2022, în cazul acestor două categorii fiind vorba despre o urgență națională. Din aprilie 2016, salariile nete ale medicilor s-au dublat, ceea ce a făcut ca numărul celor care au decis să părăsească țara să scadă, conform statisticilor oficiale, cu 40%.
Simultan cu majorările salariale și cu noile angajări în sistem, s-au făcut dotări masive cu aparatură medicală de înaltă specializare și, de asemenea, investiții în renovarea, dotarea a zeci de Unități de Primiri Urgențe și secții de spital în toată țara. Este în derulare un program de înnoire a parcului de ambulanțe – urmând să fie cumpărate peste 2.000 de ambulanțe. De asemenea, prin acordul cu Banca Mondială, se vor construi secții noi de terapie intensivă și Unități de Primiri Urgențe, centre de mari arși sau blocuri operatorii. Amplul proiect de redresare a sistemului de sănătate va fi completat prin construirea spitalului republican și a spitalelor regionale. Aceștia sunt, concret, următorii pași firești pentru îmbunătățirea condițiilor de spitalizare, modernizare și dotare a unităților spitalicești tocmai pentru a continua să determinăm specialiștii din sistem să rămână sau să revină în țară.
Așadar, prin politica dusă până în acest moment, Guvernul își îndeplinește punct cu punct angajamentele din programul de guvernare în domeniul sănătății. Peste 90% dintre cei care lucrează în acest sistem se declară mulțumiți de modul în care evoluează lucurile. Însă, așa cum era de așteptat în cadrul unei legi atât de complexe, au apărut și câteva erori în punerea sa în aplicare.
Problema de fond nu o reprezintă salariile, care au crescut pentru toți angajații din Sănătate. Sunt doar situații punctuale acolo unde au fost scăderi ale veniturilor salariale (adică salarii + gărzi + sporuri + prime). Până în prezent, la Ministerul Sănătății nu a fost semnalat niciun caz în care veniturile din luna martie 2018 să fie inferioare celor din decembrie 2016.
În această perioadă se analizează cauzele care au dus la unele scăderi ale veniturilor pentru personalul auxiliar din Sănătate în martie față de februarie 2018. La începutul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire cu toți managerii de spitale din țară în care au apărut probleme, pentru a stabili cu exactitate dacă există scăderi ale veniturilor salariale față de decembrie 2016 și totodată care sunt cauzele exacte ale scăderii unor venituri față de luna anterioară din 2018.
Foarte multe spitale au reușit să se încadreze în limitele prevăzute de lege și în regulamentul de sporuri astfel încât niciun salariat să nu aibă venitul diminuat față de luna precedentă și, mai mult decât atât, veniturile medicilor și ale asistentelor să fie aproape duble sau chiar peste.
Unii angajați din personalul auxiliar au primit ani la rând sporuri ce depășeau inclusiv sporurile doctorilor (80%). Faptul că acum aceste sporuri au fost limitate de ordonatorul de credite a condus, în mod evident, și la reconsiderarea din partea managerilor a nivelului acestor sporuri pentru acest tip de personal, care în unele cazuri obținea venituri și de 3 ori mai mari decât funcții similare din alte instituții publice. Asta nu înseamnă că salariile lor nu vor crește constant până în 2022, așa cum prevede legea salarizării.
Să nu uităm că aceia care strigă acum împotriva măsurilor PSD-ALDE din Sănătate sunt aceiași care, din incapacitate și lipsă de programe concrete, au tăiat și au plafonat salarii și au închis spitale în întreaga țară. Încercările lor de manipulare a informațiilor vor fi desființate și de această dată de realitatea care confirmă, lună de lună, că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună atât în Sănătate, cât și în întreg sistemul public.