Petre Apostol

Duminică, a avut loc prima etapă din cadrul circuitului naţional de ciclism Road Grand Tour, organizat de Asociaţia Judeţeană de Ciclism. De asemenea, concursul a fost inclus, din acest an, şi în cadrul Cupei Naţionale la Ciclism pentru seniori şi pentru juniori, organizată sub egida Federaţiei Române de Ciclism.
Concursul – intitulat sugestiv „Drumul Vinului”, deoarece traversează zonele viticole din Prahova de lângă Boldeşti-Scăeni, Seciu şi Bucov – a devenit o tradiţie pentru ciclismul din România, aflându-se la a cincea ediţie, traseul fiind deopotrivă deschis spectacolului, dar şi solicitant pentru participanţi, având o căţărare deja cunoscută pentru sportivi, de la Crama Seciu, care are secţiuni chiar şi cu pantă de peste 35%.
La startul acestei ediţii s-au aflat peste 400 de sportivi, iar concursul s-a desfăşurat fără evenimente neplăcute, şi ca urmare a sprijinului oferit de reprezentanţii poliţiei şi ai jandarmeriei, dar şi ai Consiliului Judeţean, care au avut grijă ca traseul să fie bine amenajat.
Competiţia a fost dominată, la „tura lungă” (110 km, patru tururi şi jumătate a traseului), de către echipa continentală Team Novak, a preşedintelui forului naţional, Eduard Carol Novak, prezent, de asemenea, la start. Pentru victoria din clasamentul general s-au luptat ucraineanul Andrii Brataschuk şi campionul Moldovei la contratimp, Nicolae Tanovitchii, primul dintre ei câştigând sprintul final, la o diferenţă de numai zece sutimi de secundă faţă de coechipierul său.
Cei doi au fost urmaţi de un grup aflat la cinci minute, poziţia a treia fiind adjudecată tot de către un sportiv de la Team Novak, anume ucraineanul Mykhaylo Kononenko, câştigătorul de anul trecut, Daniel Crista (Steaua Bucureşti), sosind pe locul al patrulea. Primul sportiv prahovean din ierarhie a fost Valentin Pleşea, vicecampionul naţional al României la fond, ciclistul format la CS Petrolul Ploieşti, în prezent la Steaua, sosind pe locul al şaselea, la aproape 14 secunde de ultima treaptă a podiumului.
De remarcat prezenţa în Top 10 a juniorului prahovean Valentin Vasiloiu, de la CS Petrolul Ploieşti, elevul antrenorului Constantin Ciocan încheind pe locul al nouălea la general, cu o întârziere de şase minute şi cinci secunde faţă de câştigător. Totuşi, ciclistul petrolist, care este campion naţional la categoria sa de vârstă, atât la fond, cât şi la contratimp, a câştigat competiţia la juniori, al doilea din această ierarhie, Ciprian Jitaru (Torpedo Zărneşti), sosind cu o întârziere de două minute şi 12 secunde faţă de acesta.
De asemenea, ar mai fi de menţionat şi rezultatul obţinut de un alt component al clubului Petrolul Ploieşti, Cristian Tican. La nici un an şi jumătate de când a început să practice ciclism, acesta a ocupat locul al şaselea la juniori, însă în Cupa Naţională la categoria sa de vârstă s-a situat chiar al patrulea, deoarece doi concurenţi sosiţi înaintea sa nu au respectat regulamentul respectivei competiţii.
La „tura lungă” pentru categoria amatorilor, câştigător a fost un sportiv ploieştean, Marian Frunzeanu trecând linia de sosire în trei ore şi zece secunde. Fost ciclist de performanţă, format la CS Petrolul, având în palmares chiar şi titlul naţional, acesta a concurat la competiţia din Prahova pentru EmmedueClub.
Ar mai fi de adăugat şi două rezultate obţinute la „tura scurtă” (63 km, două tururi şi jumătate) de sportivii CS Conpet Ploieşti, grupare de care se ocupă antrenorul Cornel Popa. Astfel, Nicuşor Panaitescu a câştigat competiţia la categoria 40-49 ani, sosind al 12-lea în clasamentul general, în vreme ce Denisa Toader, care nu a împlinit încă 14 ani, s-a impus la categoria sa de vârstă, fiind a patra în ierarhia generală feminină.
Foto: Cristi Radu