Ioan Popescu

În cadrul celei de-a XXX-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie ”Nichita Stănescu”, manifestare organizată anual de Primăria Ploiești, în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova și Direcția Județeană pentru Cultură, a avut loc, la Galeriile de Artă, vernisajul Expoziției de artă plastică a Filialei Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Printre oaspeții de seamă veniți la acest eveniment, alături de numeroși oameni de cultură și artă ploieșteni, i-am remarcat pe poetul româno-sârb Adam Puslojic (Serbia), prieten cu Nichita, nelipsit de la reîntâlnirile cu ”Îngerul blond”, precum și pe reputatul poet și scriitor ardelean Nicolae Băciuț (Tg.Mureș) – autor a sute de cărți publicate, director și redactor șef al multor reviste de cultură și realizator al peste 3000 de reportaje Tv (ambii în foto).
Profund impresionat de lucrările expuse, domnia sa mi-a mărturisit: ” Acest spațiu expozițional, care cuprinde mai mulți artiști plastici ploieșteni, este ca un orizont de întâlniri 13-bcare, pentru mine cel puțin, reprezintă aerul pur al diversității și originalității, ceea ce este foarte important și de reținut. Atâta vreme cât autorul unei lucrări reușește să transmită un mesaj original, o astfel de expoziție colectivă își atinge scopul, cu atât mai mult cu cât are destinatarul ei”.
Ca în fiecare an, și de data aceasta, Primăria Ploiești a decernat un premiu de 1500 de lei pentru cea mai bună lucrare de artă (pictură) prezentată în cadrul Expoziției -concurs ”Omagiu Nichita Stănescu”, manifestare înscrisă pe agenda Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, câștigătoare aleasă fiind artista Speranța Ștefănescu, pentru pictura în ulei ”Marină”.
Cu acest prilej, Ioan Groșescu – jurnalist, scriitor și poet ploieștean – și-a prezentat ultimul său volum de poezii, intitulat ”Cai verzi”(Editura Karta
Graphic – 2018). Carte despre care autorul, glumeț cum îl știm, a spus: ”Când n-am nicio treabă, scriu poezii. Cam așa s-au născut poeziile mele…”