Petre Apostol

Înainte de etapa de Cupă Mondială pentru senioare, care va începe astăzi, la Sofia, în Bulgaria, în Arena Armeec, a avut loc un turneu internaţional de gimnastică ritmică, atât pentru senioare, cât şi pentru junioare, care s-a derulat timp de două zile (marţi şi miercuri). Printre gimnastele prezente pe covorul de concurs s-au regăsit şi reprezentante din România, delegaţia ţării noastre având-o în componenţă în lotul de junioare şi pe o reprezentantă de la CSM Ploieşti, Denisa Stoian, sportivă antrenată de Simona Puiu şi Liliana Băescu, proaspăt calificată la Jocurile Olimpice de Tineret.
De asemenea, în afara concursului a evoluat şi o altă gimnastă junioară de la clubul ploieştean, Miruna Ciocîrlan, care este cu un an mai mică decât colega sa.
Pentru România, la junioare, a mai participat Laura Aniţei, de la Clubul Sportiv Școlar „Anghel Saligny” Iași, antrenată de Cătălina Radu, în vreme ce delegaţia tricoloră a avut şi o reprezentantă la senioare, anume pe Sonia Ichim, de la CSM Arad, antrenată de Daniela Chiriac.
9-bÎn concursul junioarelor au luat parte unele dintre cele mai valoroase sportive din lume, participând şi gimnaste calificate la Jocurile Olimpice de Tineret, fiind, astfel, o bună verificare pentru reprezentanta ploieşteană a României la respectiva competiţie programată în toamnă, la Buenos Aires (Argentina). Cele mai bune evoluţii ale Denisei Stoian la turneul de la Sofia s-au înregistrat la cerc şi la măciuci, la primul obiect dintre acestea reuşind chiar calificarea în finală, cu a şaptea performanţă dintre gimnastele prezente în ultimul act (15.200p) şi a noua la general (a avut drept de calificare în finală o singură sportivă de naţiune).
În finală, gimnasta ploieşteană a încheiat pe locul al şaselea, fiind notată cu 14.750p (7.500p la dificultate şi 7.250p la execuţie), podiumul fiind alcătuit din Lala Kramarenko (Rusia, 17.300p), Khrystyna Pohranychna (Ucraina, 17.100p) şi Tatiana Volozhanina (Bulgaria, 16.400p).
La măciuci, Denisa Stoian a fost prima rezervă din finală, aflându-se la trei zecimi de calificare, în urma punctajului înregistrat de 14.250p.
Cealaltă sportivă română din competiţie, Laura Aniţei, a reuşit două prezenţe în finală, la minge şi la panglică, la fiecare obiect situându-se pe locul al şaselea.
Cele două gimnaste tricolore au punctat şi în clasamentul pe echipe, unde România a încheiat competiţia pe locul al şaptelea din 28 de naţiuni, cu 108.700 puncte, în urma formaţiilor din Rusia (131.800p), Ucraina (126.250p), Belarus (120.150p), Bulgaria (114.150p), Israel (113.050p), Kazahstan (109.600p).
Ar fi de remarcat şi evoluţia Mirunei Ciocîrlan, în special la panglică, unde a fost între primele 24 de gimnaste ale competiţiei ca performanţă, în vreme ce la celelalte trei obiecte s-a situat undeva la mijlocul clasamentului, în condiţiile în care au participat peste 70 de concurente.
De astăzi, în arena din ţara vecină – de peste 12.000 de locuri – vor intra pe covorul de concurs sportivele din Cupa Mondială, printre care se vor regăsi şi româncele Ana Luiza Filiorianu (CSA Steaua Bucureşti, antrenoare Maria Gîrbă şi Irina Deleanu) şi Andreea Verdeş (CSŞ „Anghel Saligny” Iaşi, antrenor Constantin Radu). De menţionat că şi la această competiţie CSM Ploieşti are o reprezentantă, însă acum printre persoanele oficiale, Liliana Băescu fiind arbitrul delegat de Federaţia Română de Gimnastică Ritmică la etapa de Cupă Mondială.