Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic şi Uniunea Europeană au convenit că apărarea comună este „misiunea exclusivă” a NATO, a anunţat joi secretarul american al Apărării, James Mattis, potrivit televiziunii France 24, preluată de Mediafax.
„Este o înţelegere clară pentru includerea în documentele UE a faptului că apărarea comună este o misiune exclusivă a NATO. Avem suficientă rigoare în discuţiile politice pentru a menţine efortul UE, de exemplu în privinţa mobilităţii militare”, a spus Mattis, în cadrul unei conferinţe la Bruxelles.
Miniştrii Apărării din statele membre ale NATO s-au întâlnit la Bruxelles cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, pentru a discuta despre planul Blocului comunitar de a dezvolta noi echipamente militare şi de a îmbunătăţi cooperarea.
Secretarul american al Apărării a mai precizat că discuţiile au fost „foarte sincere”, adăugând că Uniunea Europeană „poate îmbunătăţi capacităţile comune de apărare în cadrul NATO”.
În luna decembrie 2017, liderii ţărilor Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii, au aprobat planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.

Rusia afirmă că poate face ce doreşte la Kaliningrad

Rusia face şi va face tot ce vrea în enclava baltică Kaliningrad, inclusiv să desfăşoare rachete tactice Iskander, fără a informa NATO, a declarat şeful Comitetului de apărare al Dumei de Stat, Vladimir Shamanov. „Este teritoriul nostru şi facem acolo ce dorim”, a spus Shamanov, fostul comandant al infanteriei aeropurtate ruse, ca răspuns la declaraţiile făcute ieri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a îndemnat Moscova la „transparenţă” în planurile sale pentru Kaliningrad, potrivit agenţiei spaniole EFE, citată de Rador.
La reuniunea miniştrilor Apărării din NATO de la Bruxelles, şeful NATO a declarat că Kremlinul investeşte în infrastructură şi militarizează Kaliningradul, o enclavă limitrofă cu Polonia şi Lituania. Lituania a denunţat, săptămâna trecută, că Rusia a desfăşurat deja permanent la Kaliningrad rachete Iskander, iar Kremlinul a răspuns că „locul oricărei unităţi militare pe teritoriul rus este exclusiv o chestiune suverană”. Statele Unite au susţinut că prezenţa unor astfel de sisteme cu rachete în apropierea graniţelor NATO reprezintă un factor destabilizator pentru securitatea europeană.