Salvamontiștii au fost, ei înșiși, la un pas de pericol și au sistat căutările

V. Stoica

Riscul crescut de declanșare a unor noi avalanșe a determinat, ieri, echipa de 20 de salvamontiști plecați în căutarea unui tânăr alpinist în vârstă de 30 de ani dat dispărut pe munte să renunțe la operațiunile de salvare, pentru retragerea în siguranță a salvamontiștilor. Căutările ar urma să fie reluate astăzi, potrivit declarațiilor șefului Serviciului Județean Salvamont Prahova, Daniel Banu. Astăzi, salvamontiștii prahoveni vor primi sprijin de la colegii lor din Argeș și Gorj, care vor veni cu câini specializați în astfel de misiuni de salvare/ căutare.
Ieri, 20 de salvamontiști din cadrul Serviciului Județean Salvamont Prahova și Serviciului Public Local Salvamont Bușteni au reluat căutările tânărului surprins sâmbătă de o avalanșă în masivul Bucegi, pe Valea Coștilei, însă riscul ca ei înșiși să fie surprinși de o avalanșă a determinat retragerea salvatorilor de pe munte.
16-cPotrivit Salvamont Prahova, sâmbătă, un grup de cinci turiști – patru băieți și o fată – a urcat pe Valea Coștilei din Bucegi. “Unul dintre ei, când mai avea câțiva metri să iasă sus pe platou, a căzut, declanșând o avalanșă care a parcurs toată valea, oprindu-se la 50 m de Refugiul Coștila. Mai mulți alpiniști, aflați în momentul respectiv la Refugiul Coștila, au declanșat operațiunea de căutare a acestuia, găsindu-i doar casca, rucsacul și cei doi pioleți. Salvamontul, ca unica structură abilitată legal să intervină în astfel de situații, a constituit o echipă de intervenție, formată din 8 salvatori montani de la SPJ Salvamont Prahova și 6 de la formația locală Salvamont Bușteni. Această echipă a ajuns la fața locului și a pornit imediat acțiunea de căutare, conform procedurilor, prin sondarea brută și detaliată a zonei avalanșei, deși afară se întunecase. În jurul orei 19.00 (n.n. – sâmbătă), am hotărât sistarea căutărilor, deoarece a mai pornit o avalanșă, care era foarte aproape să surprindă echipa de căutare (…). Ne întristează faptul că sfaturile noastre nu sunt luate în seamă, turiștii continuând să urce pe văile din Abruptul Prahovean sau pe traseele turistice marcate, dar care sunt închise în sezonul de iarnă, riscându-și în acest fel viața”, spun reprezentanții Salvamont.