Petre Apostol

La finalul săptămânii trecute, s-a reluat Cupa Mondială la sanie, cu o etapă desfăşurată la Koenigssee, în Germania, toţi participanţii privind, însă, spre marele eveniment de luna viitoare, din Coreea de Sud, anume Jocurile Olimpice de Iarnă. În lotul naţional al României au fost prezenţi şi doi sportivi prahoveni: Raluca Strămăturaru şi Valentin Creţu, care şi-au asigurat calificarea la a treia lor ediţie a Jocurilor Olimpice. Raluca Strămăturaru (în foto), din Buşteni, lideră a României în competiţiile internaţionale de sanie la senioare, traversează cel mai bun sezon al său din carieră în Cupa Mondială. Însă, la etapa de la Koenigssee a înregistrat cea mai slabă clasare a sa din actualul sezon, ocupând locul 20.
În vârstă de 32 de ani, Raluca Strămăturaru a încheiat, după cele două manşe din concurs, la două secunde în urma câştigătoarei, reprezentanta ţării gazdă, Natalie Geisenberger, lidera autoritară a clasamentului general, care este în drumul spre un nou titlu în Cupa Mondială, după a cincea victorie consecutivă.
Sportiva din Buşteni se află, în prezent, pe locul 13 în ierarhia Cupei Mondiale, cu un total de 220 de puncte. Până în acest sezon, cea mai bună clasare a sa la final de an competiţional a fost locul 17, în ediţia 2015/2016. În plus, Raluca Strămăturaru a bifat, în actualul sezon, şi două prezenţe pe podiumul de premiere în Cupa Naţiunilor, întrecere de calificare la etapele de Cupa Mondială, în cadrul evenimentelor desfăşurate la Calgary, în Canada (locul 2), respectiv la Lake Placid, în Statele Unite ale Americii (locul 3).
La evenimentul desfăşurat la Koenigssee a mai fost prezent şi Valentin Creţu, din Sinaia. Acesta a ratat, însă, participarea în prima etapă din 2018 din Cupa Mondială, situându-se pe locul 25 în Cupa Naţiunilor, la aproape şapte zecimi de secundă de ultimul loc care asigura calificarea.
Cei doi prahoveni din lotul naţional au mai fost prezenţi şi în cadrul probei de ştafetă la Koenigssee, alături de echipajul de dublu format din Cosmin Atodiresei şi Ştefan Musei. Reprezentativa tricoloră a încheiat pe locul al optulea respectiva probă, cu o întârziere de 3,150 secunde faţă de surprinzătoarea câştigătoare, echipa Italiei, principala favorită, ştafeta Germaniei (victorioasă în primele trei etape) fiind descalificată.
În clasamentul general al probei de ştafetă, echipa României ocupă locul al optulea, la egalitate de puncte cu selecţionata Cehiei, reprezentativa Germaniei conducând ierarhia (cu un avantaj de 15 puncte în faţa Canadei), în ciuda descalificării din această etapă.
Următoarea etapă a Cupei Mondiale este programată chiar la finalul acestei săptămâni, tot pe tărâm german, pe pârtia de la Oberhof.