Petre Apostol

După ce în urmă cu o săptămână, pe pârtia de la Innsbruck-Igls, din Austria, obţineau medalia de argint în cadrul unei etape din Cupa Mondială de Sanie pentru juniori, la finalul săptămânii trecute, prahovenii Flavius Crăciun şi Marian Gîtlan, de la Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia, au bifat o performanţă istorică pentru România. Elevii antrenorului Alexandru Comşa, care este şi tehnicianul lotului naţional de juniori, au câştigat, în premieră pentru ţara noastră, o medalie în cadrul Campionatului European de Sanie pentru juniori.
Ajuns la ediţia cu numărul 39, Campionatul European s-a desfăşurat în Germania, la Winterberg, rezultatele contând şi pentru cea de-a şasea etapă a Cupei Mondiale la această categorie de vârstă.
Marian Gîtlan şi Flavius Crăciun – sportivi originari din Brebu, la pregătirea cărora au mai contribuit şi Corina Drăgan şi Liviu Turea (care este directorul clubului din Sinaia) – au stabilit în ambele manşe ale competiţiei cel de-al patrulea timp, însă au încheiat, la general, pe locul al treilea, obţinând, astfel, medaliile de bronz. Echipajul tricolor a bifat cel mai bun start al primei manşe, în care s-au aflat în zona locului secund până în ultimele două secţiuni ale pârtiei, încheind manşa întâi cu timpul de 43.658 secunde, înregistrând o întârziere de numai 76 de miimi de secundă faţă de primii clasaţi, ruşii Dmitriy Buchnev şi Daniil Kilseev.
În manşa a doua, Gîtlan şi Crăciun au realizat al treilea timp la start, reuşind pe ultima secţiune cronometrată să-şi amelioreze timpul în comparaţie cu rivalii, după ce au pierdut câteva sutimi de secundă în precedentele două secţiuni. Astfel, au sosit tot cu al patrulea timp al manşei (43.783 secunde), la 0.176 secunde de cea mai bună performanţă, stabilită de un alt echipaj rusesc, format din Vsevolod Kashkin şi Konstantin Korshunov.
Cu timpul total de 1:27.441 minute, sportivii clubului din Sinaia au ocupat locul al treilea, la 0.190 secunde faţă de echipajul campion, Buchnev/Kilseev, pe locul secund situându-se Kashkin şi Korshunov, cu o întârziere de 0.032 secunde faţă de compatrioţii lor de pe prima poziţie.
De menţionat, totodată, că două dintre echipajele favorite la medalii, unul din Germania (Orlamunder/Gubitz – care stabilise a treia performanţă a manşei întâi, 43.631 sec.) şi unul din Italia (Schwarz/Gufler – care se afla în grafic pentru podium înaintea ultimei secţiuni din manşa secundă), nu au reuşit să ajungă la final, abandonând exact pe ultima secţiune a pârtiei, în manşa secundă.
În privinţa etapei de Cupă Mondială, care a fost ultima a sezonului, reprezentanţii de la CSO Sinaia au mai bifat o prezenţă pe podium, ocupând tot locul al treilea, primele opt poziţii fiind aceleaşi ca în cadrul Campionatului European. De remarcat faptul că ruşii Kashkin şi Korshunov şi-au adjudecat medaliile de aur în clasamentul general al Cupei Mondiale, profitând şi de abandonul germanilor Orlamunder şi Gubitz, pe care i-au devansat chiar în această rundă.
Campionii europeni Buchnev şi Kilseev au încheiat pe locul al patrulea în ierarhia generală, în vreme ce Gîtlan şi Crăciun s-au situat pe locul 12, participând, însă, doar la jumătate dintre etapele programate în acest sezon.
La Campionatul European de la Winterberg, cei doi sportivi prahoveni medaliaţi la dublu au mai fost aproape de o performanţă remarcabilă, în cadrul probei pe echipe, la care au participat alături de Cezara Curmei şi de colegul lor de la CSO Sinaia, Andrei Turea. Reprezentativa tricoloră a încheiat pe locul al patrulea, în urma echipelor din Germania, Italia şi Rusia, înregistrând o întârziere totală de 0.963 secunde faţă de selecţionata câştigătoare.
De remarcat că Andrei Turea, calificat la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, a stabilit al doilea timp al concursului pe echipe la simplu masculin. Sportivul prahovean a fost prezent, totodată, şi în cadrul competiţiei europene la proba destinată băieţilor, situându-se pe locul 11, la 1.339 secunde de învingător, germanul Max Langenhan.
Clubul din Sinaia a mai avut o reprezentantă în lotul naţional la evenimentul de la Winterberg, Carmen Manolescu, aceasta luând parte doar la proba de simplu feminin, încheind pe locul 16, cu o întârziere de 1.634 secunde faţă de campioană, germanca Cheyenne Rosenthal.