Fl. Tănăsescu

„Este foarte greu să deosebeşti candoarea de candoare. În fapt, candoarea nu are grad de comparaţie”, a spus, ieri, la Apostolache, poetul Lucian Avramescu, prezent în localitate cu ocazia Festivalului – concurs „Tradiţii şi obiceiuri pe Valea Cricovului”, eveniment care a reunit elevi de la şcoli din comuna Apostolache, dar și din Chiojdeanca, din Mireș, din Bucov, din Ploieşti, din…
Dar, de unde nu au fost! Fapt este ca sus-amintitul Festival – unic în Prahova – ajuns la cea de-a doua ediţie, a reunit la Căminul Cultural din Apostolache sute de elevi care şi-au dat măsura talentului şi a credinţei în Dumnezeu.
„Bate toaca pentru tine, Doamne”, a fost unul dintre refrenele cântecelor interpretate de către copii pe scena din Apostolache. Şi, ni s-a părut nouă, unora dintre ei chiar le-au dat lacrimile? Nu, nu ni s-a părut.

Lucian Avramescu - ApostolacheDumnezeieşte a recitat o poezie şi fiica poetului, Luciana. Şi inutil este a spune că „Bună seara, iubito”, recitată chiar de către autor (Lucian Avramescu), a sunat mai aproape de ceea ce înseamnă dragoste adevărată, iar nu dragoste-surogat, precum melodia interpretată de Loredana Groza.
„Dacă ar fi după mine, aş acorda premiul întâi tuturor copiilor care au participat la acest concurs”, a mai adăugat Lucian Avramescu, membru al juriului Festivalului de la Apostolache. Generozitate de poet? Poate că da, dar mai repede, nu. Mai degrabă obiectivitate. Cuvinte de complezenţă? Cu siguranţă, nu! Şi, oricum, la un astfel de eveniment ar fi fost o impietate să joci teatru, chiar dacă în juriu era şi actorul Mihai Coadă sau învăţătoarea Marcela Enache, de asemenea membră a juriului, care, împreună cu grupul coral „Îngeraşii”, credem că n-a fost biserică sau școală din Prahova unde să nu fi fost în pelerinaj.
După cum este mult, mult prea puţin, să spui că Festivalul Concurs „Tradiţii şi obiceiuri pe Valea Cricovului”, desfăşurat la Apostolache, a însemnat nu doar eforturi susţinute – cum sună un clişeu – din partea organizatorilor (Parohia Apostolache, preot Adrian Gabriel Enescu), Şcoala Gimnazială Apostolache (director Simion Pelmuș), a profesorilor şi învăţătorilor veniţi din aproape tot judeţul. Nu, în aşteptarea Naşterii Mântuitorului, şi-au pus şi sufletul pe tavă!
Cu mai multe amănunte despre cel mai mare eveniment de acest gen din judeţ vom reveni în ziarul de mâine.
Fiindcă, da, ieri, la Apostolache, a bătut toaca pentru tine, Doamne!