Nicoleta Dumitrescu

Societatea ai cărei angajați și-au pus semnătura pe proiectarea multora dintre construcțiile civile și industriale din Ploiești, dar și din alte localități din Prahova – Consproiect Ploiești – a marcat, la sfârșitul săptămânii trecute, împlinirea a 60 de ani de existență. Evenimentul a avut loc într-un cadru oficial și emoționant totodată, având în vedere că manifestarea s-a dorit a fi un bun prilej de a fi trecută în revistă activitatea societății din trecut și până în momentul de față, fiind prezenți actuali și foști angajați, dar și reprezentanți din diverse instituții, inclusiv din administrația locală. De altfel, cei 60 de ani de activitate ai societății au fost cuprinși și în câteva zeci de minute ale unui film de prezentare a societății, ce a fost derulat în cadrul evenimentului menționat. Iar vizionarea peliculei a creat nu doar bucurie, ci și nostalgii și lacrimi, având în vedere că, pe lângă prezentarea principalelor obiective care au fost proiectate de către specialiștii de la Consproiect, filmul a cuprins și un colaj de fotografii alb-negru în care cei de față la eveniment s-au regăsit de pe vremea când erau tineri, la început de activitate, fie în fața planșetei, fie în poze de grup pe treptele de la intrarea în instituție ori la diverse reuniuni. ”60 de ani este o vârstă foarte frumoasă, o viață de om, cu atât mai frumoasă pentru o societate care și-a lăsat amprenta în Ploiești, în Prahova, dar și în alte localități din țară. Practic, Consproiect Ploiești este un institut cât un oraș, având în vedere că majoritatea clădirilor din orașul Ploiești au fost gândite în Consproiect”, a ținut să declare Roxana Bădescu, directorul general al Consproiect – în foto, alături de Alexandru Mircea, director adjunct.
Aceasta a mai precizat că, în cei 60 de ani de activitate, societatea a fost condusă de 14 directori generali, cel mai lung mandat – de 22 de ani – fiind deținut de către Mihail Bogdan Dabija, acum pensionar. De altfel, acestuia din urmă, dar și altor foști directori ori angajați ai instituției, dar și unor colaboratori – printre care președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, și deputatul Rodica Paraschiv – actuala conducere a societății a ținut să le mulțumească într-un mod aparte, fiindu-le înmânată câte o plachetă aniversară. De menționat că printre colaboratorii cărora le-a fost acordată palacheta menționată s-a numărat și cotidianul Prahova.
Societatea a fost înființată în anul 1957, sub denumirea de Institutul Regional de Proiectare, având un număr de 30 de angajați. În anul 1959 și-a schimbat denumirea în Direcția pentru Sistematizare, Arhitectură și Proiectarea Construcțiilor, având sediul în strada Maramureș nr. 12, Ploiești, în anul 1970 devine Institutul de Proiectări Prahova, iar în anul 1991 capătă denumirea sub care este cunoscută astăzi- Consproiect. Patru ani mai târziu, societatea se privatizează integral, având acționariat compus exclusiv din rândul angajaților. De-a lungul celor 60 de ani de activitate, societatea și-a pus amprenta pe majoritatea construcțiilor care au fost edificate în Ploiești și în județ, dar și în țară, în cazul blocurilor cu diverse etaje fiind vorba despre un total de aproximativ 900.000 de apartamente. La Ploiești, de pildă, printre cele mai reprezentative ansambluri de locuințe se regăsesc cele din cartierele Nord și Cina, Vest I și Vest II, ansamblurile Republicii- Gheorghe Doja, Bulevardul București, Mercur-Unirea, dar și ansamblurile de locuințe și spații comerciale din zona centralã din municipiul Câmpina și orașul Vãlenii de Munte etc. Pentru toate aceste cartiere sau ansambluri s-au întocmit studiile de teren, proiectându-se în paralel și rețelele tehnico-edilitare, sistematizarea verticalã, cãile de acces și parcările. De asemenea, sub semnătura specialiștilor societății, în Ploiești au mai fost realizate Sala Sporturilor „Olimpia“, Galeriile Comerciale, Spitalul Județean de Urgență, Maternitatea, Spitalul CFR, numeroase sedii ale unor instituții de învățământ sau spații de cazare.