Petre Apostol

La finalul săptămânii trecute, în ciclismul pe şosea din ţară au avut loc două concursuri, unul desfăşurat la Brezoi, în judeţul Vâlcea, şi celălalt – la Panciu, în judeţul Vrancea. Printre sportivii care au urcat pe podium la fiecare dintre cele două competiţii s-au regăsit şi ciclişti prahoveni.
Primul concurs, cel din Vâlcea, intitulat „Eroica”, a făcut parte din circuitul naţional Road Grand Tour, organizat de Asociaţia Judeţeană de Ciclism Prahova, la iniţiativa fostului campion al României, Alexandru Ciocan. Întrecerea a avut la start şi amatori, dar şi sportivi legitimaţi, derulându-se pe un traseu inedit, aflat aproape în totalitate în urcare, pe distanţa de 91 km.
Competiţia a fost câştigată, la general, de către Daniel Crista, de la CSA Steaua Bucureşti, care a trecut linia de sosire cu timpul de 2:17:06 ore. Acesta a fost urmat de juniorul ploieştean Andrei Cojanu, care a sosit cu timpul de 2:18:59 ore, reprezentând SportGuru BCR Racing Team, dar care este legitimat şi la CS Conpet Ploieşti, avându-l ca antrenor pe Cornel Popa.
Pentru tânărul ciclist ploieştean reprezintă un rezultat foarte bun, mai ales că în urmă cu trei luni suferea o accidentare gravă, înainte de startul la Campionatele Naţionale. În plus, l-a devansat în clasament pe un câştigător al Turului României, pe locul al treilea sosind învingătorul Micii Bucle din 2011, Andrei Nechita (Cycling Team Timişoara), cu timpul de 2:21:48 ore.
Printre primii clasaţi s-au mai situat şi ploieştenii Valentin Pleşea (locul 6 – 2:23:15 ore) şi Gerhard Dumitrescu (locul 7 – 2:25:26 ore).
Totodată, la categoria amatori, victoria a revenit unui ciclist ploieştean, anume Marian Frunzeanu, fost campion naţional, care a participat la grupa de vârstă 30-39 ani, fiind cronometrat cu timpul de 2:23:16 ore. Podiumul categoriei a fost completat de Ştefan Morcov (2:24:55 ore) şi de Adrian Moroiu (2:27:23 ore).
9-bCea de-a doua competiţie desfăşurată în weekend a avut loc duminică, intitulată VeloPower Road Race, fiind organizată de Asociaţia „Velopower”, care are ca scop promovarea mersului pe bicicletă în general. La startul concursului ajuns la ediţia a cincea s-au prezentat peste 200 de sportivi, care s-au întrecut pe distanţa de aproape 80 km, fiind programate câteva căţărări complicate, mai ales cea din final.
Pentru victorie s-au luptat chiar doi sportivi prahoveni, componenţi ai loturilor naţionale, Valentin Pleşea (CSA Steaua Bucureşti) având câştig de cauză, ciclistul format la CS Petrolul Ploieşti, de antrenorul Constantin Ciocan, trecând linia de sosire cu timpul de 2:08:29 ore.
Pe locul al doilea, la 25 de sutimi de secundă, s-a situat Valentin Vasiloiu, de la Petrolul Ploieşti, care este campionul naţional de juniori, întors în urmă cu o săptămână de la Campionatele Mondiale de la Bergen, din Norvegia. Podiumul a fost completat de câştigătorul de la „Eroica”, Daniel Crista (2:09:55 ore).
Ar mai fi de menţionat faptul că Marian Frunzeanu şi-a trecut în cont victoria şi la acest concurs, în cadrul categoriei 30-39 ani, acesta sosind al şaptelea în clasamentul general, cu
timpul de 2:12:01 ore.