FC Petrolul Ploiești – AFCM Alexandria 1-1 (1-1)

Bogdan Chitic

Stadion: „Ilie Oană”. Spectatori: 6.000.
Au marcat: Prunescu (41) / Căpățână (31).
FC Petrolul: Bolboașă – Catană, Prunescu (46 Frâncu), Antoche, Velisar – Chindriș, Olaru – N. Popescu (52 Ciocâlteu), Cl. Tudor (cpt) (84 Păun), Saim Tudor – Arnăutu (72 D. Gheorghe). Antrenor: Octavian Grigore.
FCM Alexandria: Olteanu – Sârbu, Floricel, Ciocoteală, Gheorghe – Desculțu (57 Călin), Vîlcică, Calofir, Radu (cpt) – Terci, Căpățână (90+3 Barbălată). Antrenor: Romulus Ciobanu.
Cartonașe galbene: D. Gheorghe (75), Frâncu (81), Păun (86)/ F. Radu (16), Sârbu (36), Desculțu (55), Ciocoteală (84).
Au arbitrat: Florin Andrei (Târgu Mureș) – Florin Pucheanu (Ulmi-Dâmbovița) și Cosmin Vătămanu (București).
Observatori: Florin Ungureanu (Bacău) și Sorin Cojocaru (București).
Jucătorul meciului: Mihai Velisar (FC Petrolul Ploiești).

Tabăra ploieștenilor deborda de optimism înaintea confruntării pentru supremație cu formația din Alexandria, aspect firesc având în vedere datele problemei: 10 victorii din tot atâtea partide disputate în actualul sezon și prezența pe tabloul principal al Cupei României. La ora meciului, însă, lucrurile nu au mai stat de aceeași manieră, echipa mai constructivă – în speță FC Petrolul – plătind tribut lipsei de inspirație în ultimii 20 de metri, majoritatea acțiunilor gazdelor oprindu-se în zidul defensiv al teleormănenilor, care au avut meritul de a „condimenta”, chiar și doar pentru câteva minute, în finalul primei reprize, evoluția de până atunci haotică a „lupilor”, după reușita de generic a lui Căpățână. Dar, vineri seară, pe „Ilie Oană” nu a fost loc de surprize, însă nici de o victorie a găzarilor, cei care, după golul egalizator al lui Prunescu, au oferit fotbal „cu pipeta” în actul secund, unul dominat de greșeli de exprimare din partea ambelor părți, care, în cele din urmă, au trebuit să accepte remiza.

Petrolul
După o perioadă de tatonare ce s-a întins până spre jumătatea primei reprize, cu Petrolul – formația mai preocupată să aducă mingea în jumătatea adversă – gazdele și-au trecut în cont prima ocazie prin Nini Popescu (22), al cărui șut din marginea careului a ocolit de puțin poarta apărată de Olteanu. Oarecum contrar cursului jocului, la o fază aparent banală, teleormănenii au reușit să deschidă scorul, la capătul unei ezitări în zona centrală a defensivei ploieștene, încheiată cu un șut splendid, la vinclu, al lui Căpățână. Era minutul 31 și gluma se îngroșa pentru ploieșteni, puși în situația de a alerga după egalare și, în același timp, de a schimba ceva în plan ofensiv, acolo unde singurul vârf împins, Arnăutu, nu dădea semne că ar putea reprezenta un pericol pentru buturile adverse. De altfel, la singura șansă de gol creată, golgheterul „lupilor” a șutat din interiorul careului, dar reflexul de portar de handbal al lui Olteanu a păstrat formația oaspete în avantaj.
Și, totuși, până la pauză, Arnăutu avea să iasă în evidență cu o pasă de gol pentru Prunescu, al cărui șut sub bara transversală l-a îngenuncheat, la propriu, pe bravul goalkeeper al Alexandriei. Au urmat, ulterior, patru minute agonizate pentru vizitatori, care au tremurat din toate încheieturile în fața unei echipe ploieștene purtate pe val din tribune, dar teleormănenii au fost „salvați de clopoțel”, la fluierul de final al primei reprize.

„Premiantul”, schimbat la pauză

Jean PrunescuAutorul golului egalizator, stoperul Jean Prunescu, a fost lăsat la cabine în debutul părții secunde, din cauza unei probleme musculare, locul său fiind luat de Frâncu. Absența lui Prunescu – premiat înaintea partidei de seniorul Mircea Dridea, care i-a înmânat trofeul destinat celui mai bun jucător al lunii precedente – din axul central al defensivei nu a lăsat urmări nedorite, întrucât oaspeții s-au apropiat timid de poarta ploieștenilor, fiind mai degrabă preocupați să conserve acest rezultat de egalitate care-i menținea pe prima poziție.

Trei mutări cu caracter ofensiv

Minutele se scurgeau și jocul Petrolului continua să sufere, drept pentru care Tavi Grigore a trecut la „planul B”. A oferit un plus de prospețime atacului, prin introducerea lui Ciocâlteu și a lui D. Gheorghe, dar cele două benzi s-au zbătut în zadar, fără prea multe realizări în preajma careului advers. A fost nevoie și de intrarea lui Păun (84) în locul „căpitanului” Cl. Tudor, rămas fără resurse de energie în ultimul sfert de oră, pentru ca ploieștenii să împingă jocul către poarta lui Olteanu, fără succes, însă, pe tabelă. Asta și pentru că teleormănenii au gestionat cu rigurozitate finalul, nu au oferit spații, au rămas pe picioare la „floricelele” lui Păun și Ciocâlteu și au evitat emoțiile ținând mingea cât mai departe de propriul careu.

Cărţile se fac în Teleorman

Cum și Voința Turnu Măgurele nu a reușit decât o remiză la Chiajna, scor 2-2, meciurile directe din următoarele două etape vor oferi imaginea în detaliu a clasamentului, la finalul turului. Sâmbătă, 21 octombrie, FC Petrolul se va deplasa la Saelele pentru confruntarea cu Voința, în timp ce formația din Alexandria va sta, pentru ca, o săptămână mai târziu, cele două grupări teleormănene să se întâlnească în meci direct pe terenul elevilor lui Romulus Ciobanu, cei care, după remiza înregistrată la Ploiești, par să aibă destul „sânge în instalație” în lupta pentru promovare.