• Acestea ar urma să funcționeze de anul viitor

V. Stoica

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va desfăşura, până la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an, o campanie de informare la nivel naţional privind Punctele Gastronomice Locale, prin care se dorește atragerea celor care doresc să înființeze o asemenea unitate de alimentație publică, în special în zonele turistice care nu dispun de restaurante.
Practic, potrivit șefului DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, aceste puncte gastronomice locale ar urma să poată fi înființate inclusiv la domiciliul persoanei fizice autorizate care dorește să prepare alimentele specifice zonei, însă în anumite condiții care să confere siguranța produselor folosite. Pe de altă parte, fiecare pensiune care până acum nu avea posibilitatea legală de a oferi hrană gătită turiștilor va putea – dacă există o bucătărie – să înființeze un punct gastronomic local, însă aprovizionarea cu materii prime va trebui să fie realizată doar de la centre autorizate, prin urmare nu vor putea fi folosite materii prime din gospodăria proprie. Acest lucru va putea fi realizat doar dacă pensiunea respectivă sau PFA-ul au și centre autorizate pentru furnizarea acestor materii prime.
Deocamdată, însă, a fost lansată în dezbatere publică această idee a înființării de anul viitor a acestor puncte gastronomice locale, pornită de la Ivan Patzaichin, renumitul canotor român născut în județul Tulcea, care dorește să ajute în acest mod și pescarii autorizați din Delta Dunării să înființeze astfel de puncte gastronomice în care să fie gătite vestitul borș pescăresc sau saramura tradițională de pește. În funcție de răspunsul venit din partea celor interesați, fiecare direcție sanitară veterinară din țară ar urma să organizeze întâlniri cu doritorii pentru a se stabili pașii de urmat în vederea înființării acestor puncte gastronomice locale.
Materiale informative vor fi postate pe site-ul ANSVSA într-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: „Campanie de informare – Puncte Gastronomice Locale”, pentru a putea fi consultate on-line de către cei interesaţi.

• Condiții de înființare a bucătăriilor autorizate

Importante sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru înființarea acestor puncte gastronomice: meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor, astfel că punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale şi eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea, va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile, iar metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.
Persoanele care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.
Prima condiţie, având în vedere că aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un punct gastronomic local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.