Bogdan Chitic

De la începutul acestei săptămâni, echipa naţională feminină de baschet a României are un nou selecţioner, în persoana lui Dragan Petricevic (48 ani). Tehnicianul de origine bosniacă a fost validat în funcţie de Consiliul Director al Federaţiei Române de Baschet şi îi succede la cârma reprezentativei feminine sârbului Miroslav Popov, care a condus destinele tricolorelor în campania de calificare la EuroBasket 2017.
Născut la Sarajevo, la 31 ianuarie 1969, Dragan Petricevic a fost primul antrenor străin care a activat în România, ajungând la Cluj, în 1997, şi câştigând titlul naţional cu formaţia masculină Universitatea Invest. După alte două experienţe în ţară, la Politehnica Iaşi şi West Petrom Arad, alături de aceasta din urmă câştigând două titluri naţioale, Petricevic a ajuns pe banca tehnică a CSU Asesoft Ploieşti, în 2003, reuşind ca, în primul sezon, să cucerească eventul cupă-campionat. A mai activat, ulterior, la Farul Constanţa, Elba Timişoara şi CSU Sibiu, trecându-şi în cont alte două Cupe ale României, ambele alături de formaţia de pe malul Begăi, în 2010 şi 2015.
„Mulţumesc Federaţiei Române de Baschet pentru încrederea acordată. Sunt foarte onorat de această numire şi voi face tot ce stă în puterile mele pentru a ne îndeplini principalul obiectiv, calificarea la Campionatul European din 2019. În acelaşi timp, sunt conştient de riscurile şi expunerea pe care postul de selecţioner le aduce de la sine în orice sport din România zilelor noastre. Din păcate, azi nu există nici raţionament în comentarii, nici toleranţă sau obiectivitate, iar de răbdare sau planificarea unui proiect de reconstrucţie nici nu mai e cazul să vorbim, dar toţi acesti factori negativi nu ajung să-mi diminueze din optimismul şi încrederea pe care le am în jucătoarele noastre, dar şi din convingerea că putem să ne calificăm la turneul final al Campionatului European din 2019. Suntem într-o grupă dificilă, pornim – după calculele specialiştilor – cu şansa a treia, dar eu sunt convins că putem să ajungem la turneul final”, a declarat Dragan Petricevic.

Sub bagheta lui Petricevic şi la echipa de club

7-cÎn paralel cu rolul de selecţioner al echipei naţionale feminine, tehnicianul bosniac o va pregăti şi pe Universitatea Cluj, acolo unde, în vara acestui an, a ajuns ploieşteanca Ioana Ghizilă (20 ani). O prezenţă obişnuită la acţiunile echipei naţionale de senioare, în ultimii doi ani, Ghizilă a evoluat deja sub comanda lui Dragan Petricevic, în urmă cu două luni, la Jocurile Francofoniei, competiţie la care „acvilele” au încheiat pe locul 6.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDin culise
Articolul următorSeara foştilor petrolişti