Colagenul este o proteină structurală ce se regăseşte din abundenţă în organismul nostru, la nivelul pielii, părului şi în alte ţesuturi conjuctive. Organismul nostru produce în mod natural colagen, dar nivelul acestuia scade pe măsură ce înaintăm în vârstă.
O scădere a nivelului de colagen poate avea ca rezultat pierderea elasticităţii pielii şi a structurii întregului organism. Există o serie de suplimente alimentare ce promit îmbunătăţirea nivelului de colagen din organism, însă experţii nu sunt de părere că aceasta este cea mai bună modalitate pentru a recâştiga flexibilitatea organismului şi elasticitatea pielii. Iată care sunt alimentele ce stimulează, în mod natural, producţia de colagen, conform prevention.com, preluată de MedLive.ro.
Ardeiul gras roşu. Vitamina C, care se regăseşte în abundenţă în ardeii graşi roşii, este o vitamină necesară pentru producţia de colagen în organism. “Vitamina C este un antioxidant natural ce stimulează sinteza colagenului. În absenţa unei diete bogate în vitamina C, organismul nostru nu poate produce colagen în mod optim”, este de părere Ashley Barrient, medic dietetician în cadrul Northwestern Memorial Hospital din Chicago. Doar 100 de grame de ardei gras roşu reprezintă aproximativ 150% din doză zilnică de vitamina C. Alte surse de vitamină includ grapefruit, kiwi, ardei verzi, broccoli, căpşuni şi portocale.
Roşiile. Tomatele sunt bogate în licopen, puternic antioxidant natural, şi stimulează producţia de colagen în organism. “Una dintre căile prin care pierdem colagenul pe măsură ce îmbătrânim provine din mediu, de la poluanţi şi radiaţii ultraviolete,” declară Mary Stevenson, medic dermatolog în cadrul New York Uuniversity Langone. Licopenul poate ajuta astfel la stimularea producţiei de colagen şi oferă protecţie suplimentară tenului. Licopenul îl găsim şi în alte legume de culoare roşie, precum pepenele şi grapefruitul.
Somonul. Cu toţii ştim care sunt beneficiile consumului de peşte pentru sănătatea întregului organism. Somonul este, în acest sens, o sursă excelentă de acizi graşi omega-3, ce scad nivelul de inflamaţie din organism şi împiedică pierderea colagenului pe fondul efectelor nocive pe care mediul poluant le are asupra organismului. Expunerea prelungită la soare poate deteriora sinteza colagenului şi declanşa inflamaţia pielii. Alimentaţia bogată în acizii graşi omega-3, în special fructele de mare şi peştele, lupta împotriva apariţiei inflamaţiei şi menţine nivelul optim de colagen. Alte surse bogate în omega-3 sunt fructele avocado, nucile şi seminţele de chia.
Seminţele de floarea-soarelui. Numai 28 de grame de seminţe de floarea-soarelui prăjite asigură 37% din doză zilnică de vitamina E. “Precum se întâmplă cu alţi antioxidanţi, vitamina E previne acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi asupra organismului. Astfel de acţiuni pot deteriora calitatea tenului şi reduce nivelul de colagen din întregul organism,” adaugă Mary Stevenson, medic dermatolog. Pentru a împiedica apariţia ridurilor, specialiştii recomandă consumul de alimente bogate în vitamina E, precum germenii de grâu, migdalele, alunele şi untul de arahide.