Violeta Stoica

Încă de la începutul anilor ’60 ai secolului trecut, Ploieștiul a beneficiat de rețele de transport centralizat al energiei termice. Realizat și pus în funcțiune pe bucăți încă din 1963, sistemul centralizat de furnizare a agentului termic pentru ploieștenii care locuiesc la bloc și pentru instituțiile publice care au sediul în localitate a avut una dintre cele mai mari eficiențe din țară, poate tocmai de aceea – lăsând la o parte unele accidente care au apărut, inevitabil, din cauza vechimii conductelor din anumite zone ale orașului – s-a menținut unul dintre cele mai mari niveluri ale numărului de clienți din întreaga țară, constant în jurul cifrei de 60.000 de apartamente fiind racordate la sistemul centralizat.
Însă, atât operatorul actual, cât și autoritățile – Consiliul Județean Prahova și Primăria Ploiești – au venit cu propuneri pentru îmbunătățirea acestui sistem centralizat de încălzire și de furnizare a apei calde pentru locuitorii municipiului Ploiești.

SET
Până în primăvara anului viitor, dacă nu vor apărea întârzieri neprevăzute, municipiul Ploiești ar trebui să aibă o strategie pentru alimentarea cu energie termică produsă în sistem centralizat. O strategie care a fost pusă în discuție de mai mulți ani, dar care nu a ajuns până în prezent să fie și realizată, din mai multe motive. Ploieștiul, care deține unul dintre cele mai longevive sisteme centralizate de furnizare a agentului termic pentru populație, are nevoie de o strategie pe termen lung – deși acest lucru ar părea învechit, dar este necesar pentru găsirea unor soluții reale – care să fie pusă în aplicare în următorii ani.
Chiar dacă unii dintre locuitorii de la bloc au renunțat la sistemul centralizat și au instalat centrale de apartament, debranșându-se de la rețeaua orașului, Ploieștiul a rămas în topul orașelor din România care au menținut la un nivel ridicat numărul apartamentelor care obțin apă caldă și căldură de la un singur producător și furnizor.
În prezent, de la CET Brazi până la punctele termice ale municipiului Ploiești și, implicit, până în apartamentele ploieștenilor, apa fierbinte produsă de centrala electrică de termoficare parcurge kilometri întregi de rețele prin intermediul celor șase magistrale care alimentează orașul. Toate aceste componente, pornind de la producerea energiei termice și până la beneficiarii finali – locuințele ploieștenilor – vor fi incluse în studiul care va propune îmbunătățirea întregului sistem centralizat de alimentare cu apă caldă și cu căldură.
Ce se dorește prin elaborarea acestei strategii privind încălzirea și furnizarea apei calde la Ploiești? Potrivit caietului de sarcini al procedurii de achiziție lansate de Primăria Ploiești (valoarea contractului fiind estimată la 300.000 de lei fără TVA), strategia va urmări creșterea siguranței energetice, protecția infrastructurii critice, creșterea eficienței energetice. Toate acestea prin reabilitarea și extinderea sistemului de producere și distribuție cu energie termică a municipiului Ploiești, dar și prin utilizarea energiei din surse regenerabile, o posibilitate care a mai fost luată în discuție în ultimii ani.
Însă cel mai important lucru pare să fie menținerea unei securități a sistemului de producere și de furnizare a energiei termice în sistem centralizat, aceasta implicând inclusiv oprirea fenomenului de debranșare, reducerea riscului de explozie sau de intoxicație cauzate de centralele termice individuale, reducerea poluării locale cauzate de sursele individuale de încălzire, dar și reconectarea consumatorilor debranșați.
Tot parte a asigurării securității sistemului a fost și subiectul lansat, de această dată, de către concesionarul Veolia Energie Prahova SRL, la jumătatea acestui an. Reprezentanții producătorului și, totodată, ai furnizorului de energie termică în sistem centralizat pentru municipiul Ploiești au transmis o adresă autorității locale privind unele modificări care ar trebui – din punctul de vedere al operatorului – să intervină în contractul de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică. Printre altele, se atrage atenția asupra faptului că unele construcții de la Brazi au nevoie de lucrări de consolidare. “Pentru coșul de evacuare nr. 2, lucrările sunt estimate la 4 milioane de euro, iar pentru sala cazanelor, lucrările sunt estimate la 2 milioane de euro, investiții ce nu sunt în sarcina concesionarului. Dacă aceste lucrări nu sunt realizate, în caz de cutremur se vor produce daune majore asupra instalațiilor, cu consecința întreruperii serviciului”, au atras atenția reprezentanții Veolia Energie Prahova într-o notificare transmisă Primăriei Ploiești.