Vremea va rămâne rece și ploioasă în majoritatea regiunilor din țară și doar intervalul 23 – 25 octombrie va fi caracterizat de valori termice în creștere, cu maxime de până la 16 grade Celsius, relevă prognoza de specialitate, publicată, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 17 – 30 octombrie.
În Muntenia, în primele trei zile ale intervalului, regimul termic diurn va fi caracterizat de o vreme mult mai rece decât în mod obișnuit, cu o medie regională a maximelor în jurul valorii de 10 grade. Începând cu data de 20 octombrie și până la sfârșitul primei săptămâni, acestea vor mai crește și se vor apropia de mediile climatologice ale perioadei, de 16 grade, în timp ce pe parcursul celei de-a doua săptămâni vor oscila la medii de 12 — 14 grade. Minimele termice vor crește treptat de la valori medii în jur de 4 grade în noaptea de 18 octombrie, până la o medie de 8 — 9 grade, în nopțile de 22 și 23 octombrie, apoi vor mai scădea ușor și vor tinde în ultimele nopți, spre medii de 4 — 5 grade. Îndeosebi în perioada 21 — 24 octombrie, dar temporar și după data de 26 octombrie, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată.
La munte, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea va fi rece, cu maxime în medie de la două la patru grade Celsius, și minime negative între -3 și -2 grade, dar începând din data de 19 octombrie, valorile termice vor fi în creștere și se vor menține constante până la sfârșitul intervalului, respectiv în jur de 6 grade pe timpul zilelor și apropiate de zero grade Celsius, în cursul nopților. În perioada 20 — 24 octombrie, dar și după data de 26 octombrie, temporar, vor fi precipitații sub formă de ploaie, iar mai ales pe crestele înalte și sub formă de lapoviță și ninsoare. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.