Ingrediente
Aripioare picante la cuptor

1 kg aripioare de pui fara varfuri (cca 10 bucati)
1 lingura cu varf ardei iute macinat in ulei
1 lingurita ghimbir razuit
2-3 catei de usturoi
1/2 lingurita boia afumata
1 lingurita zahar
1 lingura otet de vin rosu (sau de sherry)
3 linguri suc de lamaie
1 lingura unt
1/4 legatura patrunjel
sare, piper

Portii: 2-3

Preparare
Aripioare picante la cuptor

  1. Se taie aripioarele in cele doua segmente. Se spala si se absorb bine cu servetele. Se presara peste tot cu sare si piper negru macinat.
  2. Intr-un mojar se pune pasta de ardei iute, ghimbirul dat pe razatoarea mica, usturoiul strivit sau taiat felii. Se piseaza bine de tot. Se adauga boiaua, zaharul, otetul si sucul de lamaie. Se mai piseaza pana se omogenizeaza.
  3. Se toarna peste aripioare si se maseaza bine. Daca aveti timp se pun la frigider cateva ore (sau peste noapte), iar daca va grabiti le lasati sa se marieze intre 30 minute si 1 ora la temperatura camerei. Daca le-ati marinat la frigider le scoateti cu 30 minute inainte de a le coace.
  4. Se pun aripioarele intr-o tava termorezistenta suficient de mare ca sa fie pe un singur strat, nu le suprapuneti.
  5. Se coc la 200C timp de 40 de minute. Dupa acest timp verificati grasimea lasata si daca e foarte multa scurgeti mare parte din ea, sa ramana doar un strat subtire pe fundul tavii.
  6. Dati tava iar la cuptor, la 220C (pe program de extra-rumenire daca aveti), inca 15 minute. In acest timp aripioarele se vor rumeni frumos.
  7. Scoateti tava din cuptor si adaugati untul taiat cubulete si patrunjelul tocat. Scuturati tava pana se se topeste untul si cu o lingura luati sos din tava si turnati peste aripioare.
  8. Se servesc imediat, sunt mai bune, dar sunt ok si reincalzite.