V. Stoica

Peste 500 de semnături s-au strâns în numai 24 de ore de la inițierea unei petiții prin care se solicită instituțiilor abilitate instalarea de separatoare de sens pe DN 72, spre Târgoviște, într-o curbă din apropierea Parcului Industrial Ploiești, acolo unde cinci tineri și-au pierdut viața într-un eveniment rutier cumplit. “Vrem montarea despărțitoarelor de sens în curba morții”, se arată în petiția inițiată de un locuitor al comunei Ariceștii Rahtivani, localitatea în care domiciliau cei cinci tineri decedați.
În urmă cu doi ani, peste 4.000 de locuitori ai orașului Câmpina au semnat o petiție similară, adresată Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), în care solicitau instalarea de separatoare de sens pe DN1, după decesul a cinci câmpineni, în cel mai tragic accident rutier petrecut, din cauza unui sinucigaș, pe drumurile din Prahova. În urma demersului respectiv, chiar dacă la un interval mare de timp, au fost montate separatoare de sens pe cel mai intens circulat drum național care străbate județul Prahova.
Inițiatorul campaniei de strângere de semnături este un tânăr din Ariceștii Rahtivani, Liviu. Într-un mesaj adresat redacției ziarului Prahova, Liviu a scris: “Săptămâna trecută, cinci tineri de 18-20 de ani au murit striviți de un TIR în “Curba Morții” de pe DN72, zona Parcului Industrial.
Acolo mor anual oameni, iar în ultimii ani şi-au pierdut viaţa zeci de persoane. Zona este plină de cruci. Încerc să fac o campanie în media locală, pe facebook, pentru a determina politicienii locali să acționeze în acest sens”. Petiția a fost inițiată online, pe https://www.petitieonline.com/vrem_montarea_despartitoarelor_de_sens_in_curba_mortii_ploiesti, unde oricine o accesează poate să și semneze pentru a se lua măsuri în vederea reducerii riscurilor de accidente rutiere pe sectorul respectiv al DN 72.
„În locul acela blestemat au murit în ultimii ani zeci de oameni și vor mai muri. Dorim implicarea urgentă a Consiliului Județean Prahova, a Prefecturii și a CNADNR și alocarea de fonduri în regim de urgență pentru montarea de despărțitoare de sens în „curba morții”!!!”, se arată în textul petiției online. Propunerea de a se instala separatoare de sens pe DN 72, în zona Parcului Industrial Ploiești, a fost apreciată de majoritatea celor care au semnat petiția, însă unul dintre semnatari este de părere că “aceea nu este o curbă unde se pot implementa despărțitoare de sens, dar se pot lua alte măsuri, cum ar fi o semnalizare suplimentară de curbă periculoasă, defrișarea vegetației din zonă pentru a spori vizibilitatea etc”. Pe lângă mulți locuitori ai comunei Ariceștii Rahtivani, unde domiciliau cei cinci tineri morți în accidentul de săptămâna trecută, au semnat petiția și bucureșteni și ploieșteni. Indiferent de soluție, administratorul drumului național respectiv – CNADNR – va fi obligat să ia măsuri pentru a diminua riscurile de producere a unor evenimente rutiere similare, așa cum s-a petrecut în urmă cu doi ani, când, după un protest similar, locuitorii din Câmpina au strâns mii de semnături pentru instalarea de separatoare de sens pe DN1.

Mii de semnături, strânse acum doi ani pentru montarea de parapete pe DN1

În toamna anului 2014, la Câmpina, o acțiune similară a strâns peste 4000 de semnături, ca urmare a unui accident ieșit din comun, în care un șofer sinucigaș a intrat pe contrasens pe DN1 și a ucis cinci oameni nevinovați aflați într-o mașină care circula regulamentar din sens opus.
Documentul pe suport de hârtie a fost depus la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Afacerilor Interne și la Direcția Rutieră din cadrul IGPR. Ca urmare a acestei petiții, deși cu întârziere, CNADNR a montat parapete despărțitoare în mai multe zone de pe DN1.
Șase persoane au murit în toamna anului 2014, în zona Bisericii Călătorului de pe DN1 – cel mai circulat drum național din țară – în urma impactului violent dintre două autoturisme, victimele fiind un tânăr de 28 de ani din București și alte cinci persoane din Câmpina, respectiv doi bărbați de 44 de ani, o femeie de 38 de ani, o tânără de 19 ani și un băiețel de 11 ani. Ipoteza luată în calcul – accidentul a fost provocat de tânărul de 28 de ani care a vrut să se sinucidă.