Statele Unite au impus noi sancţiuni asupra unor ruşi şi foşti oficiali ucraineni, adăugând pe lista neagră asociaţi ai unui magnat rus al gazelor naturale, operatori portuari din Crimeea şi foşti oficiali ucraineni, informează Reuters.
Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei americane a impus măsuri împotriva a opt entităţi şi persoane, despre care a arătat că îl susţin pe Gennady Timchenko, un important comerciant de gaze naturale, sancţionat anterior.
Măsurile vizează şi două entităţi despre care a afirmat că îi oferă susţinere lui Boris Rotenberg, un om de afaceri rus şi un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Măsurile sunt menite să oblige Rusia să-şi respecte angajamentele cu privire la menţinerea păcii în Ucraina, pe care Moscova şi le-a asumat semnând anul acesta acordul de la Minsk pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei, unde separatişti proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.
„Acţiunea ne subliniază hotărârea de a menţine presiunea asupra Rusiei pentru încălcarea dreptului internaţional şi alimentarea conflictului din estul Ucrainei”, a declarat directorul OFAC John Smith într-un comunicat de presă.
Statele Unite au sancţionat joi şi patru foşti oficiali ucraineni şi apropiaţi ai acestora, asociaţi ai fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia, anul trecut, după ce a fost îndepărtat de la putere după mai multe luni de proteste de stradă.
Patru operatori portuari din Crimeea şi un operator de feribot au fost sancţionaţi pentru că au operat în regiunea ucraineană Crimeea, anexată în martie 2014 de către Rusia.
Washingtonul a identificat, totodată, mai multe entităţi despre care afirmă că operau ca subsidiare ale băncii ruseşti de stat pentru dezvoltare VEB şi ale gigantului petrolier rusesc Rosneft, sancţionate anul trecut.