Ana Maxim

Aproximativ 4000 de turiști au vizitat până în prezent expoziţia intitulată “Istorie cu parfum, la Pelișor”, deschisă în premieră, la Sinaia, pe 1 iulie. Numărul vizitatorilor a depășit așteptările organizatorilor, iar cu această ocazie s-a înregistrat și o creștere a numărului de turiști care admiră interioarele și colecția de artă decorativă din Castelul Pelișor, ne-a precizat Daniela Voitescu, șefa Secției Relații Publice, Marketing și Proiecte Educaționale din cadrul Muzeului Național Peleș. Expoziția de la Castelul Pelișor reunește aproximativ 500 de sticluțe de parfum din diferite epoci, realizate de designeri celebri, unele recipiente fiind create din materiale scumpe precum cristalul Baccarat. Exponatele sunt aduse de la Muzeul Parfumurilor din București și mai pot fi admirate de public până pe 15 septembrie.
Vizitatorii care ajung în această perioadă în castel sunt impresionați mai ales de povestea parfumului preferat al Reginei Maria – Mon Budoir, de la casa Houbigant. La moartea Alteței Sale, în semn de respect, acesta a fost retras de pe piață, iar după o perioadă a fost relansat sub numele de Quelques Fleurs Royale. Este vorba despre un parfum cu note de trandafir, violete, iasomie și lemn de santal. La Pelișor pot fi admirate mai multe sticle cu acest parfum, cea mai veche fiind din anul 1918, realizată din cristal Baccarat. Se spune că mirosul parfumului Reginei Maria s-a simţit în Salonul de Aur, odaia preferată a bunicii Regelui Mihai, la zece ani de la moartea suveranei.
„Am ales Pelișorul pentru că ne-am dorit ca parfumul Reginei Maria, Mon Boudoir, să se întoarcă acasă. Încă de când era o tânără principesă britanică, Maria și-a manifestat preferința pentru casa de parfumuri Houbigant din Paris. Regina Maria a fost, pentru o perioadă, aleasă ca imagine pentru publicitatea parfumurilor <> sau <>. Casa Houbigant a vândut apă de toaletă, pudre, creme și mănuși parfumate reginei Maria Antoaneta, împăratului Napoleon, a aprovizionat-o pe regina Victoria a Marii Britanii și pe țarul Nicolae al II-lea al Rusiei”, ne-a precizat Val Iacob, director al Muzeului Parfumurilor din București. În colecția expusă la Muzeul Pelișor se regăsesc și parfumuri ale unor alte personalități. De exemplu, parfumul lui Napoleon Bonaprate, Le Vainqueur de la casa Rance, sau Gin Fizz de la Lubin, cel al prințesei Grace de Monaco. Cea mai veche sticlă expusă la Sinaia datează din anul 1820 – Lubin Eau de Toillete. Parfumul a fost lansat în anul 1808 , în prezent fiind scos din producție. Sticlele prezentate în expoziția amintită acoperă aproape toată perioada anilor 1900 până spre anii 1960. Val Iacob ne-a oferit și alte exemple de produse ale unor mărci celebre de parfum, expuse la Sinaia, şi câteva informaţii despre aromele acestora. „Caron Nuit de Noel, de exemplu, este o ediție în cristal
Baccarat. Este un parfum floral de damă, notele de vârf sunt ylang-ylang, trandafir, iasomie, notele de mijloc sunt lemn de santal și lichen, iar notele de bază, mosc și ambră. Creatorul acestui parfum a fost Ernest Daltroff. <> este un parfum de damă lansat în anul 1930 de Henri Almeras. Notele de vârf sunt aldehide, tuberoză, note verzi și trandafir. Notele de mijloc sunt orhidee, rădăcină de stânjenel, iasomie, trandafir bulgăresc, iar notele finale sunt santal, mosc, zibetă. Se spune că este creat din 10.000 de flori de iasomie și 28 de duzine de trandafiri. În anul 2000 a fost votat de public ca <> în cadrul Premiilor Fifi”, ne-a mai precizat Val Iacob. Directorul Muzeului Parfumurilor susține că toate sticlele de parfum au poveste frumoasă de spus, iar printre cele mai spectaculoase se regăsesc: Houbigant Mon Budoir, ediția din cristal Baccarat din anul 1918, Caron Bellodgia 1927, ediţie Baccarat, Molinard Habanita în ediția din cristal Lalique, La Ducale Egizia 1937 – o sticlă ce simbolizează chipul unei femei. Muzeul Parfumurilor din București deține aproximativ 3000 de sticle de parfum, însă nu toate sunt expuse din cauza lipsei de spațiu. Taxele de vizitare a expoziției “Istorie cu parfum, la Pelișor” sunt: 6 lei pentru adulți, 3 lei pentru pensionari și 1,5 lei pentru elevi și studenți.