Alex Călinoiu

Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a solicitat verificări în două cazuri de abateri grave ale unor cadre didactice semnalate în ultimele zile. Primul caz – despre care v-am informat în numărul de ieri al ziarului – ajuns şi la Procuratură, vizează o presupusă fraudare a examenului de Bacalaureat, procurorii având semnale că o elevă ar fi fost ajutată de către un inspector să obţină o notă mare la proba de limba română. Potrivit unei comunicări transmise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, inspectorul de educaţie fizică Robert Munteanu, în calitate de membru în Comisia judeţeană de bacalaureat 2015, ar fi intervenit în data de 29 iunie pentru a o ajuta pe eleva Miruna Trifan, redactând în locul acesteia lucrarea la proba scrisă şi înlocuind lucrarea candidatei. Cazul a fost descoperit de către comisia de verificare din Constanţa, acolo unde au ajuns la corectat lucrările din judeţul nostru. Ulterior, s-a descoperit că profesorul a antrenat-o pe respectiva elevă la secţia de atletism a Clubului Sportiv Municipal.
Inspectorul general adjunct al ISJ Prahova, Horia Toma, a precizat că a solicitat Ministerului Educaţiei să efectueze o anchetă în acest caz, dezvăluind că Robert Munteanu a fost suspendat din funcţia de inspector şcolar până la finalizarea cercetărilor. „Nu putem să ne anchetăm noi pe noi, aşa că am transmis o solicitare, în mod oficial, către Ministerul Educaţiei, pentru a demara o anchetă administrativă. Oricum, aceasta se va desfăşura abia după finalizarea anchetei Parchetului, având în vedere că, în acest moment, toate dovezile sunt analizate acolo”, ne-a declarat Horia Toma.
Reprezentantul Inspectoratului Şcolar a dezvăluit, ieri, că instituţia a demarat verificările şi în cazul unei învăţătoare de la Şcoala „Nicolae Titulescu” Ploieşti, acuzată de părinţi de comportament neadecvat. Măsura vine după ce, zilele trecute, în presa locală a apărut o înregistrare audio în care cadrul didactic este auzit urlând la elevi. „La nivelul şcolii s-a constituit o comisie de anchetă, care are termen până luni să prezinte rezultatele verificărilor, urmând ca, în acest caz, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ- singurul for abilitat – să decidă ce măsuri trebuie luate. Încercăm să luăm legătura şi cu mama care a reclamat, am invitat-o joi (n.r. astăzi) la o discuţie, dar, din informaţiile noastre, aceasta nu este în ţară în acest moment”, ne-a mai declarat Horia Toma.