Violeta Stoica

Locuitorii din comuna prahoveană Gornet Cricov sunt disperaţi pentru că, şi în acest an, porcii mistreţi au dat iama în terenurile agricole şi au ajuns să intre chiar şi în gospodăriile oamenilor. Din cauza lipsei de hrană, porcii mistreţi au invadat şi au arat pur şi simplu culturile de lucernă şi de grâu, distrugând hectare întregi de terenuri agricole, în căutarea hranei.
Animalele sălbatice au ajuns chiar şi în gospodării, localnicii temându-se pentru vieţile lor şi ale animalelor domestice. Locuitorii din Gornet Cricov spun că nu prea au fost ajutaţi de autorităţi până în prezent, deşi atacurile mistreţilor se produc de câţiva ani la rând. Pe de altă parte, reprezentanţii Comisariatului Silvic şi de Vânătoare Prahova, fostul ITRSV, au promis că, în această săptămână, vor trimite echipe de verificare la faţa locului, pentru a lua măsurile pentru sprijinirea populaţiei.
Oamenii au mai declarat că mistreţii s-au înmulţit peste măsură în zona localităţii Gornet Cricov, dar şi a celor învecinate, iar agricultorii nu mai au puterea de a lua de la capăt munca, de mai multe ori pe an, din cauza sălbăticiunilor. „Râmăturile ajung chiar şi la o jumătate de metru adâncime, nu ai cum să mai îndrepţi lucrurile, decât cu o nouă cultură. Şi asta se întâmplă pe circa 80% dintre culturile de lucernă”, spune un agricultor din zonă. Un alt localnic, Constantin Petre, tot agricultor, afirmă că dezastrul a ajuns la circa 40 de hectare de terenuri afectate de intervenţia nefastă a mistreţilor. Pagubele ar fi de circa 140.000 de lei, respectiv 1,4 miliarde de lei vechi! “Ne este şi frică să mai însămânţăm cu porumb!”, spun oamenii din Gornet Cricov.
Porcii mistreţi ies din pădure şi scurmă la o jumătate de metru adâncime, în căutarea hranei, iar culturile oamenilor sunt compromise total, adevărate cratere fiind lăsate în urmă de animalele sălbatice flămânde. Cornel Năstase, un alt localnic, agricultor, spune că numărul mistreţilor din zona fondului cinegetic din zonă ar fi ajuns la 400. „Sunt şi în sat, sunt peste tot! 80% din cultura mea de grâu trebuie să o întorc, pentru că nu mai am ce face!”.

• Ne batem cu mistreţi cât viţeii!

“Au intrat mistreţii şi în grădinile de lângă case, ne batem cu ei şi ne e teamă, pentru că sunt mari cât un viţel”, spune Ioana Panait, o femeie din Gornet Cricov. Oamenii au făcut de pază şi au încercat să sperie animalele sălbatice care ies în grupuri din pădure, însă nici măcar zgomotul nu îi mai sperie. “Stăteam până la ora 1 noaptea cu paznicii, dar mistreţii veneau după ora 1 noaptea şi, până la patru dimineaţa, făceau prăpăd”, îşi arată îngrijorarea oamenii din Gornet Cricov. Nici în privinţa despăgubirilor, oamenii nu sunt mulţumiţi.
Primarul localităţii, Ion Călin, spune că reclamaţiile primite la primăria din Gornet Cricov sunt foarte multe, având de-a face şi cu oameni care mai lucrează până noaptea târziu şi se întâlnesc cu turme de porci mistreţi. „În sensul ăsta nu putem face nimic. Am avut probleme şi din punctul de vedere al circulaţiei, în sensul că numai anul trecut şi la începutul acestui an, am avut accidente soldate cu avarierea atutoturismelor, pentru că porcii mistreţi au ieşit inclusiv în drumul judeţean”, afirmă edilul localităţii, care spune că s-au depus adrese la ITRSV şi la Ministerul Mediului pentru rezolvarea acestei situaţii, toate fără rezultat, pentru că s-au lovit de legea care protejează vânatul.
Noul şef al fostului ITRSV Prahova, actualmente Comisariatul Silvic şi de Vânătoare Ploieşti – Viorel Mihălcioiu, spune că o rezolvare ar fi ca, în această săptămână, să delege un reprezentant al instituţiei care să constate pagubele, împreună cu gestionarul fondului de vânătoare. “Soluţia ar fi să se suplimenteze cota de recoltă (n.n. – a exemplarelor vânate), pentru că nu se poate ca oamenii să sufere pagube. Însă, înainte de acest lucru, trebuie luate nişte măsuri de ambele părţi, atât de către proprietarii de terenuri, cât şi de către gestionarul fondurilor de vânătoare”.