Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, declară că SUA mulţumesc României pentru curajul şi angajamentul de care a dat dovadă în Afganistan, apreciind totodată disponibilitatea României de a-şi asuma un rol de conducere în viitoarele încercări cu care se va confrunta NATO.
„SUA mulţumesc României pentru curajul şi angajamentul de care a dat dovadă în Afganistan. Bărbaţii şi femeile din România au făcut această ţară mândră de ei. Apreciem şi disponibilitatea României de a-şi asuma, pentru pacea şi securitatea internaţională, un rol de conducere în viitoarele încercări cu care se va confrunta Alianţa, de la ameninţările cu rachete balistice venite din statele care încalcă dreptul internaţional, până la intervenţiile militare ruseşti”, afirmă Duane Butcher, în comunicatul dat publicităţii ieri de misiunea diplomatică.
El menţionează că tocmai s-a întors din Afganistan, unde l-a însoţit pe prim-ministrul Victor Ponta, care, în 29 iunie, a felicitat trupele române pentru încheierea, cu distincţie şi onoare, a misiunii lor de luptă de 12 ani. „În această perioadă, soldaţii, jandarmii şi poliţiştii români şi-au îndeplinit curajos sarcinile, ajutând la destructurarea unei reţele teroriste, antrenând forţele de securitate afgane şi apărând poporul afgan de brutala insurgenţă talibană”, subliniază Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA.
Duane Butcher spune că, timp de peste un deceniu, peste 25.000 de bărbaţi şi femei din România „au stat umăr la umăr cu aliaţii şi partenerii NATO în Afganistan”. El aminteşte totodată că vicepreşedintele Joe Biden a spus în timpul recentei sale vizite în România că soldaţii români au dovedit „doar curaj şi niciun fel de rezerve”, referindu-se la faptul că nicio misiune nu a fost prea periculoasă pentru trupele române.
„Angajamentul României faţă de Afganistan nu a fost lipsit de sacrificii naţionale însemnate: îi onorăm pe cei 23 de soldaţi care şi-au pierdut vieţile şi pe cei 129 care au fost răniţi în efortul de a transforma lumea într-un loc mai sigur pentru noi toţi”, subliniază diplomatul american.
„Aceste sacrificii nu au fost în zadar. În această perioadă, în Afganistan s-au realizat progrese democratice, sociale şi economice remarcabile: În 2002, doar 900.000 de băieţi afgani mergeau la şcoală. Acum, circa 8.000.000 de copii sunt înscrişi la şcoală, o treime dintre ei fete. În 2002, doar 6% dintre afgani aveau acces constant la electricitate. Astăzi, 28% din populaţie are acces constant la electricitate, inclusiv peste 2.000.000 de persoane din Kabul, care au acum electricitate, 24 de ore din 24. În 2002, doar 9% din populaţia afgană se afla la doar o oră de mers de un punct de îngrijire medicală, în timp ce astăzi, procentul este de aproape 60% din populaţie”, continuă el.
Duane Butcher arată totodată că România a contribuit la pregătirea soldaţilor şi poliţiştilor afgani, care devin de acum şi mai responsabili de propria securitate. „Salutăm angajamentul României de a continua activităţile de mentorat şi consiliere a afganilor după 2014”, precizează el.
„Cu toate acestea, vor exista zile dificile. Însă nu există nicio îndoială că Afganistanul este pe un drum mai bun, graţie activităţii României acolo”, adaugă Duane Butcher.
Premierul Victor Ponta, precum şi miniştrii români de Apărare şi Interne s-au aflat duminică în Afganistan, unde au asistat la începerea procedurilor de retragere a trupelor româneşti.
În ultimii 12 ani, România a participat la acţiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldaţi, ministrul Apărării, Mircea Duşa, precizând, în discurs, că va fi respectată planificarea Alianţei pentru următoarele luni, România înţelegând importanţa acţiunilor NATO pentru propria securitate.