Jucătoare a echipei de handbal de la CSM Ploieşti, Janina Luca a fost convocată de selecţionerul României, Gheorghe Tadici, în lotul naţional în vederea participării la Trofeul Carpaţi. Întrecerea va avea loc în perioada 22-24 martie, în Sala Polivalentă din Craiova, dar lotul României se va reuni în „Capitala” Olteniei încă de pe 15 martie.
În lotul de 31 de jucătoare (30 din campionatul naţional) anunţat miercuri seară se regăseşte şi Janina Luca, handbalistă revenită la Ploieşti din vara anului trecut, care a semnat un contrat pe doi ani cu gruparea prahoveană, la care a mai evoluat în sezonul 2008/2009. Jucătoare de braţul stâng, aceasta evoluează pe postul de inter dreapta şi nu se află la prima convocare în lotul naţional.
În vârstă de 26 de ani şi originară din Focşani, Vrancea, Janina Luca a mai jucat în Liga Naţională, în afară de CSM Ploieşti, pentru Dunărea Brăila, Tomis Constanţa şi Oltchim Râmnicu Vâlcea. Aceasta a participat chiar şi în cupele europene, în 2008 ajungând în semifinalele Cupei Challenge, alături de Dunărea Brăila.
În prezent, Janina este titulara postului de inter dreapta la trupa antrenată de Simona Gogîrlă în Liga Naţională, fiind, de asemenea, una dintre principalele marcatoare ale formaţiei ploieştene. Totuşi, la cea mai recentă partidă disputată de gruparea prahoveană, chiar meciul împotriva echipei pregătite de Gheorghe Tadici, HC Zalău, Luca nu a avut o reprezentaţie foarte bună, reuşind numai trei goluri din 12 aruncări. Cu toate acestea, CSM s-a impus la un gol diferenţă, scor 20-19, obţinând al treilea succes la rând de pe teren propriu.
La Trofeul Carpaţi, România va fi reprezentată de două echipe (Lotul A şi Lotul B) şi vor mai participa selecţionatele Germaniei şi Spaniei. Competiţia înseamnă o verificare în vederea participării la barajul de calificare la Campionatul Mondial din Serbia, în care România va întâlni în dublă-manşă reprezentativa Slovaciei, la începutul lunii iunie.
Lotul convocat de Gheorghe Tadici pentru Trofeul Carpaţi este următorul: portari – Tolnai (Uskudar), Nichita (Brăila), Smedescu (Baia Mare), Mureşan (Zalău), Dedu (Braşov); extreme stânga: – Dinescu (CSM Bucureşti), Dincă (Cluj), Hotea (Braşov), Tănăsie (Zalău); extreme dreapta – Cruceanu (CSM Bucureşti), Chiper (Braşov), C. Gheorghe (Galaţi), Pârvuţ (Baia Mare); pivoţi – Raţiu (Braşov), Agrigoroaie (Roman), Pintea (Zalău), Tatar (Baia Mare); interi dreapta: – Ţăcălie (Braşov), Luca (CSM Ploieşti), Varga (Zalău), Geiger (Baia Mare), centri – Băbeanu (Craiova), Oltean (Baia Mare), Horjea (Brăila), Marin (Roman); interi stânga – Buceschi (Baia Mare), Cartaş (Cluj), Gogoriţă (Craiova), Perianu (Brăila), Mihalschi (CSM Bucureşti), Druţu (Braşov).
Petre APOSTOL