In timp ce alte tari membre ale Uniunii Europene au reusit (sau sunt foarte aproape) sa iasa din criza, Romania se afunda tot mai mult in ea, din pacate. O demonstreaza cat se poate de clar faptul ca, nemaiputand sa stopeze pierde- rile inregistrate in contabilitate, nu mai putin de 149.627 de administratori au decis, in primele sapte luni ale anului in curs, sa-si radieze, in mod voluntar, firmele, fata de doar 26.925 de cazuri in perioada ianuarie-august 2009, ceea ce reprezinta o crestere de 456 la suta, potrivit datelor comunicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Sigur ca si intreprinzatorii din judetul nostru au resimtit din plin nepasarea crasa a guvernantilor legata de luarea unor masuri eficiente menite sa scoata tara din criza. Conform precizarilor Ilincai Simionescu – directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Prahova – in primele sapte luni ale anului au fost radiate din evidentele amintitei institutii 6.404 societati comerciale, efectiv in crestere cu 321 la suta comparativ cu perioada similara din anul anterior. Cele mai multe firme care si-au tras obloanele au avut ca profil de activitate prestarile de servicii in agricultura-silvicultura (numarul radierilor crescand cu 1.413 la suta), urmate de cele din sfera comertului cu ridicata sau cu amanuntul (561 la suta) si din sectorul constructiilor (474 la suta). Din discutia cu interlocutoarea noastra am mai retinut, de asemenea, ca in perioada analizata, au fost inmatriculate 2.701 firme noi – majoritatea avand statutul de societate cu raspundere limitata (SRL) sau persoana fizica autorizata (PFA) – numar in scadere cu 170 de firme fata de perioada ianuarie- august 2009.
Revenind la statistica nationala referitoare la radierile voluntare ale firmelor, Prahova nu figureaza, din fericire, printre cele mai afectate judete, acestea fiind Teleorman (unde numarul societatilor comerciale care au fost inchise a crescut cu 1.585 la suta), Vaslui (1.211 la suta), Maramures (1.189 la suta), Bacau (1.088 la suta) sau Calarasi (1.071 la suta). Cat priveste judetele cu un potential economic asemanator Prahovei, situatia ne arata ca cel mai putin afectat a fost judetul Timis (unde procentul firmelor care si‑au pus lacatul pe usa a crescut cu doar 11 la suta). In schimb, judetul Brasov a inregistrat o crestere a numarului firmelor radiate de 412 la suta, Constanta de 429 la suta, iar Cluj – de 805 la suta.
D. CONSTANTIN