ONU respinge reluarea comertului cu fildes

Un organism ONU a respins propunerile din partea Zambiei si Tanzaniei de a redeschide comertul cu fildes, despre care expertii sustin ca ar fi agravat traficul ilegal de crima organizata din Asia. Dupa o dezbatere tensionata, Conventia asupra Comertului Internationali cu Specii Amenintate(CITES) din Doha a votat contra propunerii Tanzaniei de a vinde un stoc de 80,5 tone de fildes catre Japonia si China. Ulterior, Zambia si-a retras oferta sa de vanzare a 21,7 tone. De asemenea, eforturile celor doua state de aduce populatia salbatica a mamiferelor la un nivel mai mic de protectie au fost de asemenea respinse. “Stam pe o comoara pe care nu ne este permis sa o folosim pentru a ajuta populatia noastra, pentru a ajuta saracii sa construiasca scoli si drumuri”, declara Stanslaus Komba, de la ministerul de resurse naturale din Tanzania. Initiativa de a redeschide comertul cu fildes – interzis din 1989 – vine pe fondul unei cresteri dramatice a traficului, din 2005, Tom Milliken, de la Sistemul de Informatii pentru Comertul cu Elefanti, arata ca in ultima vreme capturile au devenit mai frecvente si mai mari in dimensiuni. Cele mai implicate state sunt Nigeria si Republica Democratica Congo, dar si Thailanda in Asia. Aproximativ 25 de tone din pretiosul material- recoltat de la circa 2600 de elefanti – au fost confiscate anul trecut, in special din Asia. Expertii estimeaza ca zeci de mii de elefanti sunt macelariti anual pentru coltii lor.

Franta, sub presiunea grevelor

Sectorul public francez a intrat in greva marti pentru a protesta contra politicilor economice ale presedintelui Nicolas Sarkozy si a-si demonstra puterea inainte de o noua runda de negocieri privind reformarea pensiilor. Sute de mii de angajati de stat au iesit pe strazi in toata Franta pentru a protesta contra politicilor guvernului privind locurile de munca, pensiile si economia. Actiunea vine dupa rezultatele dezastruoase ale partidului de guvernamant UMP in alegerile regionale de duminica, cand partidele de stanga au cucerit toate cele 22 regiuni ale Frantei, cu exceptia uneia. Greva a afectat transportul si serviciile postale, dar si scolile, unu din cinci profesori intrand in greva. Operatorul cailor ferate SNCF preciza ca unu din trei conductori de tren a intrat in greva. Totusi, s-a inregistrat un protest mai mare in sistemul judiciar, iar tribunalele din Paris au fost suspendate. Cel mai mare sindicat din Franta, CGT, arata ca 800.000 persoane au luat parte la cele 180 de marsuri din tara. Sarkozy a promis in timpul campaniei din 2007 o serie de reforme economice. Dar presedintele francez este presat de puternicele sindicate franceze pentru reducerea locurilor de munca, costurile de trai mai mari si un pachet controversat de reformare a pensiilor ce ar putea creste varsta de pensionare. Pensiile sunt principala grija a angajatilor francezi. Chiar si in afacerile private, pensiile angajatilor sunt manageriate de sectorul public. Reformarea sistemului de pensii din Franta, unde dreptul de pensionare la 60 de ani este stabilit prin lege din 1982, este considerat o castana politica fierbinte in Hexagon.

Bosnia, asteptata in NATO

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat ca alianta militara ar saluta intrarea Bosniei si Hertegovinei in randurile sale, dar adauga ca acest proces va veni cu unele conditii. Rasmussen, alaturi de ambasadorii statele membre NATO din Bosnia, s-a intalnit la Sarajevo cu presedintia colectiva a Bosniei pentru a discuta planul de actiune de aderare la NATO-(MAP). La inceputul lunii, aliatii NATO au acceptat sa primeasca participarea Bosniei in MAP, cand vor incepe progresele in reformele necesare. Rasmussen sublinia ca “usa este deschisa”, iar NATO este pregatita sa ajute Bosnia pe drumul spre calitatea de membru. Cu toate acestea, o serie de chestiuni, din care multe nu sunt legate direct de securitate, trebuie rezolvate inainte ca statul balcanic sa poata participa la procesul de pre-aderare. Rasmussen preciza ca reforma institutionala si respectul pentru drepturile omului sunt de interes pentru NATO. Haris Silajdzic, reprezentand presedintia, arata ca Bosnia a decis anterior intalnirii cu seful NATO sa distruga surplusul de arme si munitie. El preciza, de asemenea, ca trimiterea de trupe bosniace in Afganistan ca parte a Fortei Internationale de Asistenta de Securitate (ISAF) va fi pe agenda presedintiei. O decizie referitoare la admiterea Bosniei in MAP este astptata in timpul intalnirii ministrilor apararii a NATO, pe 22 aprilie la Tallin, Estonia.

Grecia pretinde ca nu vrea sa cerseasca ajutor european

Grecia a anuntat ca va cauta o solutie europeana la problemele sale financiare, dar nu va aparea ca un cersetor la Summitul UE, care incepe astazi. “Grecia nu va aparea la intalnirea de la Bruxelles pentru a cersi ajutorul. Nu am cerut ajutor financiar nimanui,” declara ministrul de finante George Papaconstantinou la un forum la Atena . “Nu asteptam salvatorii. Putem rezolva problemele noastre pe cont propriu.” Ministrul sublinia ca Grecia doreste o solutie europeana, “dar discutia in desfasurare este foarte complexa.” “Nu priveste doar problema Greciei, ci stabilitatea si viitorul zonei euro”, declara Papaconstantinou . Acesta preciza ca o buna garantie pentru tara sa este stricta implementare a Programului de Crestere si Stabilitate a Greciei, despre care spune ca va fi de succes deoarece se bazeaza pe reforme radicale. Grecia poate reduce deficitul bugetar, care acum este de 12,7 procente din PIB, la mai putin de trei la suta, prin lupta cu cheltuielile excesive de stat, evaziunea fiscala si promovarea cresterii si competivitatii . “Nu avem alta optiune decat succesul. Avem un mediu dificil cu dobanzi mari si multe sunt in joc in urmatoarele luni si ani”. Potrivit unor relatari oficiale, guvernul a decis ca daca Summitul UE esueaza sa aprobe pasi concreti pentru a oferi ajutor Greciei, va apela la pietele internationale pentru imprumut, chiar la dobanzi mari. Pe de alta parte, premierul Austriei, Werner Faymann, a declarat, dupa o intalnire a consiliului de ministri ca tara sa nu doreste ca Grecia sa fie exclusa din zona euro. Excluderea unui stat din zona euro va influenta credibilitatea monedei, arata ministrul.