Comuna Cornu de pe Valea Prahovei este cunoscuta mai degraba prin asocierea ei cu numele unor celebri politicieni. Atrasi de linistea si frumusetea locurilor, medici, artisti, scriitori sau oameni de afaceri, in mare parte bucuresteni, si-au construit aici resedintele de vara.
Cand am intrat pentru prima oara in Cornu, cu 15 ani in urma, nu mi-a venit sa cred ca, locului acela, cu parc, casa de cultura, muzeu si minihotel, localnicii ii spuneau sat. Semana mai degraba cu un orasel din Austria decat cu un sat din Romania acelor vremuri. Situata pe terasa din stanga raului Prahova, la iesirea acestuia dintre munti, cu cele doua sate, Cornu de Jos si Cornu de Sus, legate intre ele de podul peste Valea Rea, comuna te intampina primitor, inca de cand incepi urcusul pe soseaua abrupta si serpuitoare care face legatura cu DN1. Casele, joase sau cu etaj, cochete ori impunatoare, sunt an de an primenite de mesterii satului. Nu e curte din care sa nu-ti zambeasca muscatele din ferestre, tufele de trandafiri cataratori sau ghemotoacele de tufanica din fata casei. “Cornenii sunt oameni gospodari. Cu banii lor si ai celor ce si-au construit case aici, am inceput in 1993 alimentarea cu gaze. Acum sunt fonduri de finantare, pe care trebuie sa stii cum sa le accesezi. Noi am invatat sa ne facem singuri proiectele. Suntem o echipa. De la consilier pana la primar, fiecare isi face treaba” (Daniela Iancu, compartimentul de achizitii si integrare europeana).
In cei 19 ani de cand e primar al comunei Cornu, Cornel Nanu a ajuns sa-i cunoasca pe toti: „Le cunosc problemele ca pe cele din propria-mi gospodarie. Avem trei proiecte in lucru cu finantare din fonduri structurale: extinderea retelei de canalizare, constructia stadionului de fotbal si a unei centrale fotovoltaice, iar pana in 2012 vom finaliza proiectele incepute: sala de sport, constructia centrului cultural si, langa sala de sport, a unui teren de fotbal si a unui bazin de inot. Pana la sfarsitul acestui an va fi gata si stadionul multifunctional din Cornu de Sus, langa Valea Sionului, una dintre cele mai pitoresti zone ale Cornului. Acum se lucreaza la amenajarea parcului nou, in zona centrala, cu doua locuri de joaca pentru copii, un proiect pe care l-am finantat din fonduri pentru protectia mediului”. Nu mai sunt putini aceia care au un vis: acela ca localitatea Cornu sa devina statiune balneara. „Deocamdata, lucram la infrastructura: asfaltam drumurile si dorim ca toate utilitatile – gazele, apa,canalizarea, sa ajunga in fiecare gospodarie. Abia apoi vom putea demara si proiecte de investitii intr-un complex balnear. Aerul este foarte bun, avem ape cu proprietati terapeutice, peisajul ne ajuta, de ce nu? Noi nu dorim sa devenim oras, ca alte comune. Ar creste taxele si impozitele platite de corneni, si, vorba aceea: decat oras codas, mai bine sat fruntas!” ne-a mai spus primarul Nanu.
Apropierea de Capitala, dar si de renumite statiuni montane, asezarea la o altitudine de cca. 600 m, cu o clima blanda, asemanatoare aceleia din statiunea Davos (Elvetia), ii confera comunei un mare potential turistic. Aerul de aici, bogat in ozon, se recomanda pentru tratarea nevrozelor, a bolilor cardiovasculare si a celor respiratorii. Cele doua izvoare de apa sarata, unul in Valea lui Saracila si altul “ La mori” – au cea mai mare concentratie de iodura si clorura de sodiu din tara, fiind tamaduitoare pentru reumatici. Cu 12 pensiuni agroturistice si centre de agrement cu terenuri de fotbal, terenuri de tenis, piscine, un centru de bali‑spa, si mai ales cu oamenii sai destoinici, comuna Cornu are nevoie sa aspire, cu incredere, sa devina, intr-un viitor apropiat, statiune balneoclimaterica.
Liliana Marica