Stele prahovene pe ghea¡a din Italia

In ultima perioada, patinatorii ploiesteni de la CS Petrolul au prins “gustul” performantelor la nivel national si, ce-i mai important, in competitiile europene. Mai intai, drumul reusitelor a fost deschis de catre Oana Opincariu, care devenea, in urma cu trei saptamani, campioana continentala in proba de 3.000 de metri, la junioare.
Seria succeselor a continuat recent, prin excelenta prestatie de la cel de-al treilea Grand Prix International, care a avut loc, la finalul saptamanii, pe circuitul din localitatea italiana Collalbo.
Pista artificiala Arena Ritten, in lungime de 400 de metri, aflata in aer liber, a fost cea care a sustinut disputarea intrecerilor de patinaj viteza pe distantele de 500, 1.000, 1.500 si 3.000 de metri, la cele cinci categorii de varsta din cadrul concursului (juniori I, II, III, IV si seniori ).
Cea mai buna performanta a sportivilor prahoveni a fost realizata de catre Valentin Anghel, la juniori III, acesta surclasandu-si intreaga concurenta. El s-a impus la toate cele trei probe ale competitiei, 500, 1.000 si 1.500 de metri, intrecandu-l, categoric, pe Hannes Untermarzoner, singurul care a tinut pasul, cat de cat, cu patinatorul petrolist. Acesta a terminat, in clasamentul general, cu 4,491 de puncte in urma lui Anghel.
Desi campioana europeana, Oana Opincariu nu a reusit sa treaca, in cadrul acestui concurs, de Elisa Rapisarda, ea terminand pe locul doi intrecerea italiana de junioare II. Cu doua clasari pe a doua pozitie ( 1.000 m si 1.500 m ) si un loc patru ( 500 m ), Oana a fost la 2,120 de puncte distanta de invingatoare. La startul intrecerii, patinatoarei ploiestene i s-a alaturat o alta reprezentanta a CS Petrolul, Cristina Radu, care a incheiat competitia pe locul patru.
O alta performanta demna de mentionat este cea a senioarei Bianca Anghel, care a castigat concursul, la categoria sa de varsta, in contextul in care principalele favorite ale intrecerii au abandonat dupa primele doua probe, cele care s-au desfasurat pe distantele de 500 si 1.000 de metri. In aceste prime doua manse, Bianca s-a clasat pe locurile patru, respectiv trei, iar in cadrul celei de 1.500 m, ploiesteanca s-a impus, terminand cu cinci secunde in fata Elisei Baitella.
Seria realizarilor a fost inchisa de un alt reprezentant al CS Petrolul, Ion Marian, la categoria juniori I. Prin locul doi reusit de ploiestean, la 3.000 m, el a urcat pe treapta a treia a podiumului competitiei italiene. In clasamentul general, Marian a fost urmat de catre coechipierii sai, Eugen Apostol si Cristian Mustetea.
Antrenorul clubului ploiestean, Dorin Zarnescu, ne-a reamintit nedreptatea facuta, in anul anterior, celui mai bun patinator din cadrul GP-ului International de la Collalbo: “Valentin Anghel este un baiat foarte talentat, care, insa, in trecut, nu a fost remarcat de catre Federatia Romana de Patinaj pentru a-l include in selectionata tricolora. Dar, in momentul de fata, se poate observa foarte usor valoarea sa, el intrecandu-i, in prezent, chiar pe cei care alcatuiesc acest lot”.
Petre APOSTOL