Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, afirma, intr-un interviu publicat de pagina electronica a BBC Romania, ca, la 15 ani de la declararea independentei Republicii Moldova, „unicul neajuns este integritatea teritoriala”. „Astazi, dupa 15 ani de la declararea independentei, statul exista, principiile de baza declarate in 27 august 1991 au fost in linii mari indeplinite, dar este clar ca temeliile statului nostru trebuie in continuare consolidate. Unicul neajuns pe care-l avem este integritatea teritoriala, pe care, noi, pana in ziua de azi nu l-am rezolvat. Dar toate celelalte atribute ale suveranitatii unui stat noi le-am insusit si le-am dezvoltat”, a declarat Voronin.
Voronin a explicat si motivele pentru care, cu 15 ani in urma, nu se numara printre sustinatorii desprinderii de URSS. „La acel moment, cele mai mari rezerve erau fata de procesul care a dus la destramarea URSS. Educatia noastra ne-a influentat foarte puternic si astazi cei care se declara mai indrazneti si pretind ca s-au reorientat imediat in acel august 1991 spun un neadevar. Nu poate un om sa se culce noaptea cu o constiinta politica si dimineata sa se scoale cu alta. De aceea, aceasta constientizare se prelungeste in mintea multora dintre noi, dar ea este ferm orientata pe o anumita directie, nu ca acum 15 ani, cand nimeni nu stia ce se intampla”, a declarat presedintele moldovean, citat de BBC.
Dupa 2003, Voronin a provocat surprindere, anuntand dorinta tarii sale de a se integra in UE. „In primul rand, suntem obligati sa construim Europa la noi acasa. La noi, unii mai cred ca este suficient sa ne sincronizam legislatia cu cea a Uniunii Europene. Sunt multe lucruri de facut, in primul rand, aducerea calitatii vietii la nivel european”, spune Vladimir Voronin.
Presedintele Republicii Moldova, care pare sa aiba o relatie personala foarte buna cu Traian Basescu, nu este deranjat de recentele declaratii ale presedintelui Romaniei cu privire la o unire a celor doua tari in cadrul Uniunii Europene. „Din partea mea, nu au fost nici un fel de reactii negative si nici nu pot fi. Mai mult de atat, personal costientizez ca presedintele Basescu face aceste declaratii privitoare la urgentarea integrarii Republicii Moldova in familia tarilor europene din bunavointa si chiar fata de relatiile noastre personale, care sunt foarte bune. Alta treaba este ca declaratiile nu au fost concertate cu noi si le-am aflat de la dumneavoastra, de la ziaristi”, a declarat la BBC presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.