Prin Legea drepturilor pacientului, intrata in vigoare din 2003, dreptul la ingrijiri medicale este constitutional. Orice unitate medicala are obligatia de a furniza pacientilor informatii referitoare la:
– serviciile medicale disponibile si modul de acces la acestea;
– identitatea si statutul profesional al personalului;
– regulile care trebuie respectate pe durata internarii in spital;
– starea propriei sanatati – pacientul are dreptul de a decide sa nu mai afle nimic despre boala lui, poate alege, chiar, o alta persoana care sa primeasca respectivele informatii in locul lui. Pacientii nu trebuie fotografiati sau filmati fara a li se cere acceptul si chiar au dreptul sa refuze sa fie examinati de studenti la medicina;
– alternativele existente la procedurile propuse. Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala, asumandu-si in scris raspunderea pentru decizia sa si poate alege sa fie ingrijit si de un medic acreditat din afara spitalului.
– consecintele neefectuarii tratamentului si cele ale nerespectarii recomandarilor.
In cazul in care observati incalcari ale drepturilor pe care le aveti ca pacienti, puteti sesiza, mai intai, conducerea respectivei unitati medicale, care este obligata sa cerceteze si sa va dea un raspuns in termen de 30 de zile – Directia Judeteana de Sanatate si Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor, Colegiul Asistentilor si in ultima instanta, chiar Politia.