Omagiu Poetului emblema a Ploiestiului
Chiar in ziua in care Nichita ar fi implinit 73 de ani, Ploiestiul a redevenit o Capitala a poeziei. Reunind zeci de oameni de cultura, oficialitati, scriitori, poeti, academicieni, reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, cea de-a XVIII-a editie a Festivalului International de Poezie „Nichita Stanescu” a atins apogeul, ieri, in fata statuii poetului, cu o emotionanta ceremonie. Fascinati de „necuvintele” nichitiene, tineri poeti – Adriana Musat, Mihnea Calin, laureati ai unor importante concursuri nationale de literatura- cunoscuti oameni de litere- scriitorul Valeriu Matei, actori, prieteni apropiati, precum acad. Adam Puslojic (in medalion), au omagiat personalitatea Poetului, rememorand reperele importante ale creatiei sale. Gesturi si momente inedite- asezandu-se pe treptele din fata statuii, Adam Puslojic a ridicat bratele „transformandu-se”, simbolic, in floare, iar Valeriu Matei a fluierat, emotionat, o doina- au prefatat ceremonia depunerii de buchete de flori.
Momentul deschiderii oficiale a festivalului s-a consumat, apoi, la filarmonica, nu inainte ca, in foaierul acesteia, sa fie lansate cartile „Ma numesc Nichita”- volum de versuri, tradus in limba romana, al poetului sarb Miljiurko Vukadinovic, „Inger Innourat”, un volum al basarabeanului Nicolae Dabija si „Negledus”, o reeditare a lucrarii scrise de Adam Puslojic in 1973 si tradusa, fascinant, chiar de Nichita Stanescu. De fapt, nota de inedit a festivalului inchinat „poetului care a devenit pentru Ploiesti o emblema europeana” a dat-o anuntul facut in premiera de Adam Puslojic, potrivit caruia acesta va dona Academiei Romane manuscrisele lui Nichita, din perioada calatoriilor sale in Serbia, chiar pe 4 aprilie, in ziua in care forul stiintific cel mai inalt al Romaniei va celebra 140 de ani de existenta. Totodata presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Mihai Cimpoi, a precizat ca pe 7 aprilie- data la care, pe stil vechi, se marcheaza in fiecare an Unirea Basarabiei cu Romania- va fi inaugurata la Chisinau o Casa a Limbii Romane, care va purta numele lui Nichita Stanescu.
* Printre laureati – Mircea Dinescu si Eugen Simion
Nume importante ale culturii romane, dar si tineri artisti aflati abia la inceput de drum se vor numara printre laureatii actualei editii a Festivalului, premiati de organizatori- Ministerul Culturii, Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania, Primaria Ploiesti, Consiliul Judetean, Prefectura Prahova-in cadrul unei ceremonii ce va fi gazduita, astazi, de Teatrul „Toma Caragiu”. Marele premiu pentru poezie va reveni lui Mircea Dinescu, Premiul pentru promovarea operei lui NIchita va fi inmanat acad. Eugen Simion, Premiul pentru istorie si critica literara va fi acordat prof. Ion Pop, de la Universitatea din Cluj, iar premiul pentru traducere din opera lui Nichita va pleca in Italia, fiindu-i acordat poetului Marco Cugno. De asemenea, acad. Basarab Nicolescu, presedintele Centrului National de Studii si Cercetari Transdisciplinare de la Paris va primi Premiul de Excelenta pentru „Opera Omnia”, in timp ce premiul pentru Opera Prima va reveni tanarului poet Radu Herjeu. Trofeul Festivalului International „Nichita Stanescu”, o sculptura realizata de artistul Constantin Ionescu, va rasplati de asemenea activitatea desfasurata in Ploiesti si nu numai a Fundatiei Culturale „Memorial Nichita Stanescu”.
Lista laureatilor se va incheia cu doi foarte tineri poeti – Andrei Tudor, clasa a VI-a la Scoala „Sf. Vasile” si Marina Manea, clasa a IX-a la Colegiul National „I.L. Caragiale”- care vor fi premiati de Fundatia „Excellentia 21”.
In premiera, municipalitatea a instituit Bursa „Nichita Stanescu” pentru creatie si specializare in domeniul literaturii si artei. Anul acesta, bursa, in valoare de 10.000 de Euro, va fi acordata ploiesteanului Constantin Vica, student in anul IV la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti, fost elev al Colegiului „I.L. Caragiale”. Autor a doua volume de versuri, tanarul va studia timp de un an in Franta dedicandu-se in special promovarii in strainatate a creatiei si personalitatii lui Nichita Stanescu.
Raluca ENE