Autoritatile judetene au gasit de lucru pentru 13 romi

Pentru reducerea ratei somajului in mediul rural, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a pus in aplicare o noua metoda: organizarea caravanelor ocuparii fortei de munca. Intre obiectivele prioritare ale actiunii, demarate in trimestrul anterior, a figurat trezirea interesului cetatenilor de etnie roma pentru incadrarea in munca, „stiut fiind faptul ca acestia se supun mai de graba traditiei si sunt reticenti fata de ocuparea unui loc de munca intr-un sistem reglementat”, se arata intr-un comunicat de presa.
Actiunea a presupus deplasarea in comunitatile importante de romi a unor echipe formate din reprezentanti ai agentiilor judetene de profil, ai autoritatilor publice locale si lideri ai etniei rome, care au urmarit identificarea locurilor de munca vacante din zonele respective, depistarea si inscrierea in baza de date a tuturor romilor apti de munca, in vederea integrarii pe piata muncii.
Potrivit ANOFM, in precedentul trimestru au fost vizitate 760 de localitati din Romania cu astfel de comunitati, fiind inscrisi in baza de date 7.100 de romi (din care 2.700 femei), iar alti 1.068 gasindu-si, deja, un loc de munca. Cum insa pe cititorii nostri ii intereseaza, in primul rand, situatia din Prahova, precizam ca, in primul trimestru, caravana a strabatut 15 comunitati importante de romi din judet, fiind inscrisi in baza de date a AJOFM 355 de cetateni ai acestei etnii (dintre care 129 femei). O buna parte dintre acestia urmeaza a fi cuprinsi in diverse cursuri de calificare, pentru a se putea integra mai usor pe piata muncii. In urma actiunii, pana acum, au fost angajati 13 romi. Ramane de vazut cat de mult vor fi interesati toti sa deprinda tainele unei meserii, respectiv sa fie constiinciosi, acolo unde s-au angajat, data fiind „traditia” de care aminteam.
D. COSTIN