Sangerarea nazala este frecventa, motiv pentru care majoritatea oamenilor tind sa nu ii dea atentie. Sangerarea nazala sau epistaxisul, cum ii spun medicii, poate avea cauze grave. Cele mai frecvente sangerari nazale sunt provocate de infectii locale si de accidente: leziuni provocate de scarpinat, rinite sau corpi straini. Dupa o viroza, de exemplu, vasele din nas se inflameaza si se sparg mai usor. Totusi medicii recomanda prezentarea la medic, pentru ca epistaxisul poate fi provocat de afectiuni generale. Printre cauzele sistemice care provoaca sangerarea nazala se numara malformatiile, tulburarile cardiovasculare, anemiile si chiar tumorile. Problemele cardiace duc la o acumulare a sangelui in sistemul venos. Cardiacii iau unele medicamente anticoagulante si asa pot aparea sangerari. In anemii apare, de asemenea, epistaxisul, pentru ca in organism nu se mai produce hemostaza, adica nu se mai asigura oprirea spontana a hemoragiilor. De asemenea, cand o persoana sufera de hepatita cronica poate aparea o sangerare nazala. Pierderea sangelui pe nas este uneori o consecinta a hipertensiunii arteriale. Sangerarea actioneaza ca o supapa de presiune la persoanele cu tensiune crescuta si poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Primul ajutor in caz de sangerare



In fata unei sangerari trebuie sa ne pastram calmul, pentru ca din cauza stresului se acumuleaza adrenalina, care poate accentua curgerea sangelui. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne suflam nasul, pentru a elimina cheagurile de sange. Dupa aceasta, tinem apasate narile mai mult de 10 minute. Putem aplica local descongestionante nazale, pentru ca acestea produc o micsorare a diametrului vaselor sangvine, ceea ce are drept rezultat reducerea afluxului de sange. Se poate aplica un dop de vata in nara, ca ultima masura de prim ajutor, dupa care trebuie sa ne adresam unui medic.
Nici o sangerare pe nas nu este normala. Pana nu se face un consult, nici o cauza nu poate fi exclusa.
In spatele unei hemoragii se pot ascunde: infectia mucoasei nazale; infectii respiratorii; traumatisme locale; hipertensiune arteriala; malformatii; tumori.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMONDO SPORT
Articolul următorAsteptata cu munti de aur,